Sodiul

Trimis la data: 2007-01-10 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 7263
Autor: Lara_2310 Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sodiul (sau Natriu) este un element din tabelul periodic având simbolul Na şi numărul atomic 11. Este un metal alcalin, argintiu, de o reactivitate ridicată. Ca urmare a reactivităţii sale ridicate, sodiul nu există liber în natură, ci doar sub formă de combinaţii chimice deosebit de stabile.

În stare liberă, reacţionează violent cu apa şi ia foc în aer la temperaturi de peste 388 Kelvin. Datorită liniilor sale spectrale din domeniul culorii galben, conferă unei flăcări culoarea galben.
Are configuraţia electronică [Ne]3s1, adică configuraţia ultimului gaz rar înaintea sa în sistemul periodic al elementelor, a neonului (Ne), la care se adaugă un electron pe stratul al treilea, primul orbital, s.

Răspândirea în natură
Sodiul este cel mai răspândit metal alcalin din scoarţa Pamântului, dar şi unul dintre cele mai răspândite din Univers. În natură se găseste sub forma depozitelor masive de NaCl (clorură de sodiu sau sare de bucătărie), în mineralul halit, sau în combinaţie cu KCl (clorură de potasiu), în silvinită, împreună cu aluminiul în criolit (Na3AlF6), sau sub formă de azotat în salpetrul de Chile (NaNO3, azotat de sodiu), reprezentând 2,6% din masa scoarţei terestre. În apa marină, ionii de Na+ îi însoţesc pe cei de Cl-. Liniile spectrale D ale sodiului se găsesc în majoritatea stelelor, precum şi în Soare.

Metode de obţinere
Sodiul metalic se obţine prin electroliza uscată a clorurii de sodiu (NaCl), metodă mai ieftină decăt electroliza hidroxidului de sodiu (NaOH).

Aplicaţii
O mulţime de compuşi ai sodiului au aplicaţii. Sodiul metalic se foloseste pentru a obţine compuşi organici. NaCl are un rol foarte important în procesele fiziologice din organism.

Dintre utilizările sodiului, amintim:
• în aliaje, pentru a le îmbunătăţi proprietăţile;
• în săpunuri, în combinaţie cu acizii grasi , formând cu aceştia săruri slabe, uşor dizolvabile, având caracter degresant;
• în lămpi de sodiu;
• pentru purificarea unor metale topite.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.