Sodiul, clorul si compusii lor

Trimis la data: 2007-01-07 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Andrei popescu Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: rtf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Chimia este o stiinta. Ea are ca obiect studierea substantelor si a transformatorilor lor. Aceasta stiinta poate fi grupata in trei categorii: chimia anorganica, chimia organica si chimia fizica. Chimia anorganica studiaza proprietatile fizice si chimice ale elementelor si combinatiilor lor, precum si legile generale ale combinarii chimice, chimia organica studiaza combinatiile carbonului cu cateva elemente ( hidrogen, oxigen, azot, sulf, halogen etc.).

Este srans legata de atomi (elemente chimice) si combinatiile lor, deoarece studiaza procesele de transformare a substantelor dintr-una in alta prin regruparea atomilor si modificarea legaturilor dintre atomi.
Orice material este compus din particule mici numite atomi. Atomul este cea mai mica particula de materie care nu mai poate fi divizata prin procedee chimice. Atomii sunt alcatuiti din particule sub atomice electroni,protoni si neutroni. Protonii si neutronii(nucleonii) formeza un corp central numit nucleu atomic.Gruparea mai multor atomi formeaza molecule.Elementele sunt acele substante, in care fiecare atom are acelasi numar de protoni.

Acest numar comun de protoni indica numarul atomic al elementului. Exista in totalitata un numar de 92 de elemente in natura: in atomii lor, numarul protonilor poate varia de la 1 la 92.Unele elemente se gasesc in natura numai compuse.

Spre exemplu sodiul este un metal, care intra in legatura cu alte metale atat de repede incat niciodata nu poate fi gasit in natura in forma pura, primara. Forma cea mai raspandita este compozitia cu clorul, si anume clorura de sodiu(NaCl), adica sarea de bucatarie.

Sodiul si compusii lui
Simbolul: Na ; Masa atomica: 0,9
Pozitia in tabelul periodic: grupa I, perioada 3-a, Z=11;
Configuratia electronica: 1s² 2s² 2p6 3s¹ sau [10Ne]3s¹

Este un metal alcalin, este un element cu electronegativitate foarte scazuta, metal moale de culoare alb-argintie,maleabil şi ductil, mai uşor decât apa,cu o mare conductibilitate electrică care reprezintă circa 36% din conductivitatea argintului(metal cu cea mai înaltă conductivitate electrică).În tăietură proaspătă are luciu puternic care însă dispare imediat în contact cu aerul deoarece se acoperă cu o crustă formată din oxizi,hidroxid şi carbonat de sodiu(datorită acţiunii oxigenului,apei şi a dioxidului de carbon din atmosferă).

Încălzit în aer,sodiul se aprinde şi arde cu flacără galbenă rezultând peroxid de sodiu Na2O2 si oxidul de sodiu Na2O. Peroxidul de sodiu se descompuneusor, cu formare de oxid de sodiu. De asemenea,sodiul are o bună conductivitate termică, motiv pentru care se foloseşte la capetele supapelor de la motoarele de avion cu scopul de a elimina mai repede căldura formată. Un aliaj de sodiu şi potasiu se utilizează ca lichid de răcire pentru unele tipuri de reactori nucleari.

Sodiul se combină cu diverse elemente:Br,I,S si foarte energic cu clorul.Cu mercurul formează amalgamul de sodiu. Sodiul reactioneaza cu hidrogenul la 3500ºC si formeza hidrura de sodiu Na+Hˉ, o substanta ionica. Se reaminteşte reacţia violentă care are loc între sodiu şi apă Na + H2O ---> NaOH + ½H2. Cu sulful formeza la incalzire, sulfura de sodiu Na2S. Cu alcool metilic sau alcooletilic formează un alcoxid (metoxidul,respectiv etoxidul de sodiu).

Clorura de sodiu, NaCl, numită şi sare gemă(sare de bucătărie)este una dintre substanţele cele mai răspândite din natură.Numai în apa mărilor există 2,6-2,9%apă.Izvoarele de apă sărată precum şi lacurile sărate conţin şi ele cantităţi apreciabile de NaCl.

Zăcămintele de sare gemă rămase după evaporarea mărilor sau a lacurilor care au existat în epoci geologice conţin NaCl in amestec cu alte săruri uşor solubile de exemplu KCl sau MgCl2, cu săruri greu solubile cum e CaSO4,uneori chiar şi cu argile bituminoase,toate acestea însă în cantităţi mici.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.