Solidaritatea in dreptul comercial

Trimis la data: 2011-04-20 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 117
Autor: Minodora nitis Dimensiune: 43kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In dreptul civil, solidaritatea este o exceptie de la regula divizibilitatii obligatiei.Potrivit art. 1041 C. civ., "obligatia solidara nu se prezuma, trebuie stipulata expres; aceasta regula nu inceteaza decat atunci cand obligatia solidara are loc de drept, in virtutea legii".Din continutul acestui text rezulta ca solidaritatea in dreptul civil trebuie sa rezulte dintr-o prevedere legala sau din conventia expresa a partilor.Spre deosebire de dreptul civil, in dreptul comercial solidaritatea codebitorilor comerciali se prezuma, afara de cazul cand partile deroga in mod expres de la aceasta regula, stipuland contrariul.

In acest sens dispozitiile art. 42 C. com., prevad ca "ln obligatiile comerciale, codebitorii sunt tinuti solidariceste, afara de stipulate contrara."Aceeasi prezumtie exista si contra fidejusorului, chiar necomerciant, care garanteaza o obligatiune comerciala.Ea nu se aplica si la necomercianti pentru operatiuni care, incat ii piiveste, nu sunt fapte de comert.

Aceasta particularitate a obligatiilor comerciale are o mare importanta intrucat ofera creditorului garantii mai mari in ceea ce priveste indeplinirea obligatiei de catre debitori. Dupa cum se subliniaza in lileratura de specialitate, "severitatea din art. 42 se legitimeaza pe consideratiuni utilitare, practice. Legiuitorul comercial cauta sa favorizeze creditul, si desigur ca, capitalistul e mult mai dispus sa acorde credit, daca stie ca codebitorii lui sunt tinuti in mod solidar".

Solidaritatea se considera a fi necesara in obligatiile comerciale si datorita celeritatii afacerilor. Cand sunt mai multi debitori, tinuti solidariceste, "comerciantul nu sta sa examineze solvabilitatea fiecaruia, se multumeste sa aprecieze ca este unul sau doi din ei solvabil".

Prin urmare, o obligatie comerciala se bucura de un credit cu atatj mai mare cu cat sunt mai multi debitori fata de ea. In caz de neindeplinire a obligatiei el are posibilitatea sa se indrepte contra debitorului pe care il considera mai solvabil, mai usor de executat.Textul art. 42 C. com. roman este aproape identic cu cel prevazut de art. 40 C. com. italian.

In dreptul comercial italian aceasta prezumtie de solidaritate, care initial s-a aplicat in virtutea obiceiurilor si a doctrinei, in contra debitorilor cambiali si in contra asociatilor, a fost extinsa de Codul comercial la toate obligatiile comerciale.In dreptul german, solidaritatea codebitorilor este prezumata atat in cazul obligatiilor civile, cat si in cazul celor comerciale. In acest sens, prevederile art. 427 C. civ. german arata ca "daca mai multe persoane se obliga in comun prin contract la o prestatie divizibila, in caz de indoiala, ele raspund solidar".

In dreptul francez solidaritatea codebitorilor comerciali nu este consacrata prin lege, cu exceptia unor cazuri particulare. Cu toate acestea, solidaritatea a fost aplicata in jurisprudenta ca regula cutumiara, constituind o prezumtie simpia.

Vechile reglementari comerciale romanesti au statornicit si ele regula solidaritatii codebitorilor comerciali. Astfel:
In cuprinsul paragrafului 1.596 al Codului Calimach al Moldovei, se stipuleaza ca membrii "Tovarasiei negustoresti" (care corespunde societatii in nume colectiv) raspund solidar si personal.
De asemenea, art. 135 din Condica de Comerciu a Principatelor Unite Romane prevede ca "Toti cei care au iscalit, au primit sau au girat o polita, sunt raspunzatori platnici unul pentru altul catre infatisetor".

Dispozitiile art. 268, Codul comercial aplicabil in Ardeal (Legea comerciala din 1875) consacra regula solidaritatii codebitorilor comerciali, stipuland ca "Aceia care printr-o operatiune care pentru dansii constituie acte de cornert se obliga in comun fata de o a treia pcrsoana, se vor considera debitori solidari, daca din conventiunea incheiata cu creditorul nu rezulta contrariul".'

Proiectul noului C. com. roman elaborat si apoi publicat in anul 1938 si care urma sa intre in vigoare la 1 mai 1939 (cunoscut si sub denumirea de Codul comercial Carol al ll-lea), a instituit si a extins prezumtia de solidaritate asupra tuturor codebitorilor raportului juridic comercial, chiar daca nu au savarsit acte de cornert si indiferent daca erau necomercianti si au savarsit operatiuni care, in ceea ce-i priveste, nu sunt fapte de comert.

Astfel, potrivit art. 377 din acest cod, "in obligatiunile comerciale, codebitorii sunt tinuti solidar, in lipsa de stipulate contrara". Dupa cum se poate observa, prezumtia de solidaritate a fost tratata prin noul proiect, in sensul ca toti codebitorii unui raport comercial sunt tinuti solidar, chiar daca nu savarsesc acte de comert, spre deosebire de Codul comercial roman, potrivit caruia prezumtia de solidaritate nu se aplica si la necomercianti, pentru operatiunile care, in ceea ce-i priveste, nu sunt acte de comert.

Asadar, "in comert regula generala o formeaza solidaritatea iar diviziunea datoriei este exceptia". Este de remarcat ca spre deosebire de Codul civil, Codul comerAZcial reglementeaza numai solidaritatea pasiva si nu si pe cea activa.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.