Solul

Trimis la data: 2003-12-03
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 8.66 / 10
Downloads: 16
Autor: Andrei Nourescu
Dimensiune: 28kb
Voturi: 471
Tipul fisierelor: rar
Acorda si tu o nota acestui referat:
Solul - Cernoziomurile se intîlnesc la vest de Berzasca, pe reliefuri joase şi cvasiorizontale sau pe versanţi slab înclinaţi, încadrîndu-se altitudinal între 75 şi 100 m. Deşi se întîlnesc pe suprafeţe reduse, prezintă o importanţă deosebită datorită gradului ridicat de fertilitate şi pretării la culturi agricole. Solul
Solul - Apariţia acestor soluri este condiţiontă de prezenţa depozitelor loessoide de pe versantul sudic al Munţilor Locvei, campia piemontană Nera - Socol şi terasele Dunarii şi a nisipurilor loessoide din ostrovul Moldova Veche. Condiţiile climatice sunt caracterizate de temperaturi medii anuale ridicate (circa 11 C) si precipitaţii de 600-700 mm/an.

Rendzinele calcarice se formează şi se găsesc numai in condiţii de relief fragmentat, pe culmi înguste sau uşor rotunjite, cu stîncă la zi şi pe versanţi cu înclinări variate. Au o largă răspîndire, fiind întîlnite pe o suprafaţă de aproape 6000 ha in arealul Parcului Natural.

Apar in conditii de clima umeda a munţilor josi, cu temperaturi medii de 9-10 oC si precipitaţii de 800 - 900 mm/an. Pe versanţii înclinaţi au o răspîndire redusă, în timp ce pe culmi sunt bine dezvoltate. Răspîndirea rendzinelor calcarice este legată de apariţia rocilor calcaroase, mai ales a celor mezozoice. Acestea ocupă suprafeţe însemnate în Munţii Locvei (zona Reşita - Moldova Noua), Munţii Almajului (zona Svinita - Svinecea Mare) şi Podişul Mehedinti (panza de Severin).

Faeoziomurile erubazice se dezvoltă pe roci metamorfice ultrabazice (gabbrouri şi serpentinite) ăi reprezintă cernisoluri cu caracter litomorf, întîlnite doar in regiunea Defileului Dunării. Au o răspîndire mai largă pe versanţi, asociindu-se cu litosoluri sau cu luvisoluri în funcţie de înclinare.

Condiţiile climatice sunt caracterizate de temperaturi medii anuale de 8-11 oC şi precipitaţii medii de 700-1000 mm/an, ceea ce favorizează un proces activ de alterare a mineralelor din roca. Răspîndirea în arealul Parcului este legată de arealul de aparitţe a rocilor ultrabazice, în special serpentinite. Se găsesc sub forma unei fîşii înguste pe directia V - E, la latitudinea Eibenthalului si pe directia N - S la nord de Tisovita ( Florea N., Stoica E., Popescu C., Vasilescu P. - 1971).

Clasa luvisoluri
Preluvosolurile apar pe produsele de alterare lutoase, lutoargiloase sau argiloase ale unor roci cristaline relativ bogate în baze sau ale unor calcare sau marne. Se întîlnesc pe versanţii cu înclinare de la puternic pînă la domol, sub păduri de gorun sau fag sau sub pajişti secundare, la care se preteaza cel mai bine, predominînd bioacumularea. Condiţiile climatice se caracterizează prin temperaturi medii anuale de 8-9 oC si precipitaţii de 600-800 mm/an, favorizînd alterarea materialului parental si formarea de argilă. Se găsesc de obicei in asociaţie cu eutricambosoluri si luvosoluri.

Luvosolurile apar pe produsele de alterare ale unor roci sărace sau moderat bogate în baze (granite, gnaise sau sisturi cristaline) şi pe depozite sedimentare miocene. Ocupă forme de relief variate, predominînd însă versanţi slab înclinaţi, sub păduri de gorun şi fag şi terase, sub pajişti secundare. Condiţiile climatice sunt asemănătoare preluvosolurilor. Luvosolurile sunt relativ larg răspîndite în arealul Parcului; in Munţii Almajului se întîlnesc pe versanţii şi culmile de pînă la 550-600 m, sub păduri de fag şi gorun, trecînd către districambosoluri.

De asemenea, apar sub forma unei benzi continue pe rama nordică a depresiunii Sichevita pînă la Berzasca, pe depozite coluviale şi proluviale groase. În Munţii Locvei se găsesc pînă la altitudini de 450-500 m, pe roci cristaline, între valea Radimnei la vest şi contactul cu zona calcaroasă la est şi pe roci acide (sub vegetaţie acidofilă) la Liuborajdea, Moldova Noua etc. Pe roci granitice apar pe suprafeţele plane (poduri ale teraselor) sau slab înclinate, cu expoziţii variate, în zonele Scorus - Carbunaria - Ieselnita, Dealul Moturgi - Ogradena, Dealul Creasta Cocosului - Dubova, Dealul Streneac - Liuborajdea. Pe conglomerate si gresii liasice se intalnesc in zona Cioaca Borii - Svinita.

Clasa cambisoluri
Eutricambosolurile se formează pe diferite tipuri de roci, in condiţiile unui relief fragmentat, pe culmi si versanţi, platouri calcaroase etc. Se întîlnesc pe o gamă foarte variată de roci, cum ar fi: depozite aluviale, loessoide argile, produse de alterare ale diferitelor roci cristaline, eruptive sau sedimentare bogate in baze.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.