Solurile

Trimis la data: 2014-12-16
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 162
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cociorva costea
Dimensiune: 2815kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Solul este considerat ca unul din cele mai complexe sisteme naturale ale planetei, o componenta-cheie a mediului geografic, un complex biologic care se afla in continua transformare, un sistem polifunctional pe care se sprijina functiile esentiale ale vietii pe pamant.
In cadrul ecosistemelor terestre solul indeplineste diverse functii: ecologice, industriale, sociale si tehnico-economice.
Odata cu intensificarea proceselor de poluare pot fi mentionate cele mai importante functii ecologice:
Lucrarea de fata este o sinteza a datelor din literatura de specialitate. Mai intai se dau unele notiuni referitoare la componenta mineralogica si petrografica a litosferei, pe seama careia s-a format solul. In continuare se trece la prezentarea proceselor de formare si evolutie a solului, la prezentarea amanuntita a componentei si proprietatilor acestuia. Urmeaza un capitol ce trateaza problema clasificarii solurilor si se prezinta caracteristica succinta a solurilor din Republica Moldova. Un capitol aparte este consacrat regionarii pedogeografice in Republica Moldova, se prezinta informatie privind cartarea si bonitarea solurilor. Se incheie lucrarea cu descrierea proceselor de degradare a solurilor.

Autorul este profund reconuscator pentru obiectiile si propunerile efectuate de membrul titular al ASM, profesor universitar, presedinte al Societatii Nationale a Moldovei de Stiinta Solului Andrei URSU si profesorului cercetator Boris BOINCEAN. pentru recenzarea si redactarea lucrarii. Lucrarea este adresata, in primul rand, studentilor facultatii Stiinte ale Naturii si Agroecologie a Universitatii de Stat "Alecu Russo" din Balti, precum si altor persoane interesate.

In evul mediu, Europa de vest a cunoscut in secolele al XII-lea si al XIII-lea o perioada de inflorire culturala. Astfel, calugarul dominican Albert le Grand a dat pentru prima data unele explicatii cu privire la nutritia plantelor. A urmat apoi o perioada de decadere a stiintelor din cauza dogmatismului si obscurantismului caracteristic inchizitiei, institutie bisericeasca creata in prima jumatate a secolului al XIII-lea.

Interesul pentru cunoasterea solului incepe sa creasca in secolul al XVI-lea, odata cu cerintele sporirii productiei agricole, legate de cresterea populatiei oraselor. Caracteristic pentru perioada cuprinsa intre secolul al XVI-lea si primele decenii ale secolului al XIX-lea este faptul ca oamenii de stiinta cercetau solul in legatura cu problema nutritiei plantelor. Un loc important in dezvoltarea stiintei l-a avut teoria despre formarea humusului formulata de Albrecht Daniel Thaer (1752-1828), care considera humusul ca sursa unica de nutritie pentru plante (cartea

"Fundamentele unei agriculturi rationale"). Alti mari oameni de stiinta care au contribuit la dezvoltarea cunostintelor despre sol sunt: Theodor de Saussure (1767-1845), J.J.Berzelius, Gustav Schubler, Carl Spriengel (1787-1859).Incepand cu jumatatea a doua a secolului al XIX-lea, transformarea vietii economice mondiale, mai ales in Europa, dezvoltarea insemnata a industriei au avut o deosebita influenta asupra ritmului de crestere a agriculturii, care trebuia sa aprovizioneze centrele industriale cu cantitati mari de alimente si materii prime.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.