Sortimentul de bauturi din alimentatia publica

Trimis la data: 2006-05-18
Materia: Diverse
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 8.54 / 10
Downloads: 3877
Autor: Nadia Apostolache
Dimensiune: 46kb
Voturi: 533
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sortimentul de bauturi din alimentatia publica - Bauturile nealcoolice : din aceste bauturi cel mai des se foloseste apa potabila, sifonul, ceaiurile, sucurile de fructe si legume, siropurile, bauturile stimulante. Apa potabila este apa ingerata. Cerintele zilnice ale organismului în apa sunt acoperite de apa continuta în alimente, de apa formata în urma proceselor metabolice si de apa ingerata ca atare.
Apa potabila trebuie sa corespunda urmatoarelor cerinte: sa fie limpede, incolora în strat subtire, cu gust placut, dat de substantele dizolvate care îi confera o reactie neutra sau putin alcalina, temperatura sa fie de 6-15°C.

Din grupa bauturilor nealcoolice fac parte :
- apele minerale si sifonul
- bauturile racoritoare
- sucurile de fructe si legume
- nectarele
- bauturile nealcoolice calde
Bauturile alcoolice : sunt bauturile care contin etanol, cunoscut sub numele de alcool.

"Etanolul din bauturile alcoolice este aproape intotdeauna produs prin fermentare, metabolismul carbohidratilor (zaharuri de obicei) de catre anumite specii de drojdii in absenta hidrogenului . Cantitatea de alcool dintr-o bautură alcoolica se specifica in procente de alcool pe volum, dar cum drojdiile nu pot fermenta bauturi cu mai mult de 14% alcool, unele bauturi se obtin prin distilare.

Din grupa bauturilor alcoolice fac parte :
- bauturile alcoolice naturale distillate
- bauturile alcoolice industriale
- Bauturi alcoolice naturale fermentate si nedistilat
- Tehnica servirii bauturilor : bauturile , se recomanda si se servesc fie incluse in structura meniurilor , la mesele principale obisnuite si organizatw in cursul zilei , fie servite ca atare in cursul zilei , insotite de mici gustari , sau preparate culinare de baza , deserturi , etc. In acest sens , lucratorii din procesul servirii trebuie sa fie bine informati professional , in cunoasterea sortimentelor , tehnologia de obtinere , continutul acestora pentru a le recomanda , prezenta si servi in functie de ocazia solicitarii lor pentru consum .

Capitolul 1. Bauturi nealcoolice
1.1. Ape minerale , sifon
Acestea se dosebesc de apele potabile simple , prin proportia si prin natura substatelor chimice pa care le contin , precum si prin unele proprietati fizice. Din punct de vedere chimic ,apele minerale sunt solutii apoase si gaze . Ele trebiue sa contina cel putin 1 g saruri minerale obisnuite la 1 l apa , sau sa contina unele gaze ( CO2 , SH2) etc .

Din punct de vedere al consumului ,apele minerale se clasifica in:
- ape de masa corbogazoase cu o mineralizare redusa;
- ape medicinale, oentru tratarea diferitelor boli ale organismului dupa prescriptii medicinale.

Din punct de vedere al compozitiei chimice se deosebesc urmatoarele categorii de ape minerale : oligometrice sau slab mineralizate , carbogazoase , alkaline , clorosodice sau sarate , sulfoase , ferguroase , calcice sau diuretice , sulfate sau purgative si radioactive. Apele minerale de masa . Sunt recomandate in consumul simplu sau in combinatie cu bauturi nealcoolice si alcoolice.

Borsec – apa care contine bicarbonate de calciu si magneziu ; este alcalina , carbogazoasa , cu gust placut , racoritor datorat continutului bogat in boxid de carbon . In combinatie cu vinul rezulta o bautura cu gust placut . Are o actiune stimulatoare asupra aparatului gastro-intestinal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.