Spania

Trimis la data: 2008-02-16
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 8.58 / 10
Downloads: 19
Autor: Marin
Dimensiune: 39kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Spania este situata in sud-vestul Europei,facand parte, impreuna cu Portugalia si Gibraltar, din Peninsula Iberica. In partea de nord se invecineaza cu Andorra si Franta.Spania are o suparafata totala de 504782 km², dintre care 499574 km² reprezinta zona de uscat, iar restul de 5240 km² - apa. Spania este formata din 17 comunitati autonome impartite la randul lor in provincii.
In ceea ce priveste economia, resursele minerale sunt bogate si variate constand in: carbuni, minereuri de fier, de mangan, de cupru, de staniu, polimetale, bauxita, wolfram, mercur, uraniu, fosforite, sare si saruri de potasiu etc. (concentrate in special in nordul Spaniei si Granada).

Tara agrar-industriala, sectorul capitalist de stat detine un loc important in economie.Principalele ramuri industriale sunt industria extractiva si industria usoara (tesaturi de bumbac, lana, matase). Este dezvoltata industria siderurgica (Bilbao, Sagunto…), metalurgia neferoasa (cupru, plumb, zinc, aluminiu), industria constructoare de masini (in special automobile, tractoare, locomotive, avioane, nave, utilaj textil, energetic …), chimica.

Industria alimentara produce vinuri, ulei de masline, conserve de fructe si de peste, zahar. Spania exporta produse agro-alimentare (portocale, masline si ulei de masline, vinuri, legume, orez, fructe, conserve), minereuri, metale neferoase (mercur, plumb), produse chimice, produse textile, pluta si importa produse industriale, petrol, materii prime textile etc. Comertul exterior este orientat spre tarile Europei vestice, SUA si America Latina.

Scurt istoric
Cucerita sau atacata in repetate randuri incepand cu secolul al IX-lea i. Hr. si pana in secolul al V-lea d. Hr. de diferite popoare (celti, fenicieni, greci, catargi, vizigoti, mauri), Spania moderna a inceput sa se formeze dupa Reconquista (lupta impotriva maurilor, ramasi in Spania pana in anul 1492). In acelasi an 1492 regina Isabela I de Castilia incepe inchizitia spaniola care dureaza mai bine de 300 de ani.
In secolul al XVI-lea Spania devine cea mai puternica natiune din Europa, dupa colonizarea spaniola a Americilor.

Secolul al XVIII-les este marcat de declinul puterii spaniole in Europa (in mare parte din cauza Razboiului Spaniol de Succesiune); urmeaza apoi ocupatia franceza din perioada napoleoniana si o serie de conflicte armate si revolte intre liberali si sustinatorii Vechiului Regim. Aceasta perioada coincide cu pierderea multora dintre coloniile spaniole din Americi.

Pentru generaţiile tinere, Spania apare ca un stat care este un model de stabilitate politică, cu o evoluţie continuă economică, în plin progres. Dar nu a fost totdeauna aşa. Dimpotrivă. Dezastruosul Război Civil din anii 1936-1939, a dus la o periodă de 125 de ani de tulburări, insurecţii, lovituri de Stat, având ca rezultate alternante între monarhii constituţionale şi monarhii absolute şi între regimuri mai mult sau mai puţin liberale. Relativa stabilitate a Regatului Spaniol din secolul al XVIII-lea a fost zdruncinata la 5 mai 1808 de Napoleon I, care a detronat pe regele spaniol Fernando VII şi a pus pe tron în locul lui pe fratele său, Joseph Bonaparte.

Apoi domnia reginei Isabela I a provocat numeroase lovituri de Stat si insurecţii populare. Maria Cristina, regenta, promulgă la 10 aprilie 1834 o noua constituţie, sub denumirea de Statutul Regal, prin care se instituie parlamentul bicameral; la 12 august 1836 restaurează Constituţia din 1812 pentru ca in data de 16 iunie 1837 să promulge o altă constituţie, care constituie un compromis intre cea din 1812 si Statutul Regal din 1834.

Din 1840 au loc din nou o serie de lovituri de Stat, în 1843 venind la conducere generalul Ramon Maria Nervaez, care printr-o nouă Constituţie restabileşte Statutul Regal din 1834. La 30 iunie 1876 se adoptă o nouă constituţie, prin care Spania este proclamată monarhie ereditară constituţională.

După adoptarea ultimei noi constituţii, care avea să dureze 47 de ani, se părea că Spania si-a gasit în sfarşit stabilitatea. Însă la 13 septembrie 1923 vine la putere alt general şi restabileşte Constituţia din 1876.

La 31 martie 1947, şeful Statului Spaniol, generalisimul Franco, promulgă Legea cu privire la succesiune, prin care Spania este proclamată monarhie. Franco moare la 20 noiembrie 1975 şi este proclamat rege Juan Carlos I. Acesta propune Cortesurilor elaborarea unei constituţii democrate, care, dupa adoptarea ei, este supusă unui referendum în 1978, obţinând 87.8% din voturi în favoarea sa. Se promulgă Constituţia.

Deşi regimul totalitar durase 39 de ani, Constituţia Spaniolă nu a apărut într-un vid constituţional absolut, ci a fost precedată de acte legislative cu caracter liberal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.