Spatiul Schengen

Trimis la data: 2012-01-16
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.40 / 10
Downloads: 6
Autor: Gradinariu Cristina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La baza spatiului Schengen si a cooperarii sta Acordul Schengen din 1985. Spatiul Schengen reprezinta un teritoriu in care este garantata libera circulatie a persoanelor. Statele semnatare ale acordului au desfiintat toate frontierele interne, in locul acestora existand o singura frontiera externa. Aici se aplica reguli si proceduri comune cu privire la vizele pentru sederi scurte, cererile de azil si controalele de frontiera. Simultan, pentru a garanta securitatea in spatiul Schengen, s-au intensificat cooperarea si coordonarea dintre serviciile politienesti si autoritatile judiciare.
Cooperarea Schengen a fost incorporata in cadrul legislativ al Uniunii Europene (UE) prin Tratatul de la Amsterdam din 1987. Totusi, nu toate tarile care coopereaza in cadrul spatiului Schengen fac parte din spatiul Schengen. Motivul este fie ca acestea nu doresc sa elimine controalele de frontiera, fie ca inca nu intrunesc conditiile impuse pentru aplicarea acquis-ului Schengen.

In anii 1980 a inceput o dezbatere cu privire la intelesul liberei circulatii a persoanelor. Unele state membre au considerat ca acest concept ar trebui sa se aplice numai cetatenilor Uniunii Europene (UE), fapt ce ar implica pastrarea frontierelor interne pentru a putea face distinctie intre cetatenii UE si cei din afara UE. Alte state au sustinut ideea liberei circulatii pentru toti, fapt ce ar insemna eliminarea completa a controalelor de frontiera.

Pentru ca statele membre nu au reusit sa ajunga la o intelegere in acest sens, Franta, Germania, Belgia, Luxemburg si Tarile de Jos au decis in 1985 sa creeze un teritoriu fara frontiere interne. Acesta a devenit cunoscut ca "Spatiul Schengen", dupa numele orasului din Luxemburg in care au fost semnate primele acorduri. Dupa semnarea Tratatului de la Amsterdam, aceasta cooperare interguvernamentala a fost incorporata in cadrul UE in data de 1 mai 1999.

Primul acord intre cei cinci membri fondatori ai grupului a fost semnat in 14 iunie 1985. In 19 iunie 1990 a fost redactata si semnata o conventie suplimentara. In 1995, cand aceasta a intrat in vigoare, a abolit controalele la frontierele interne ale statelor semnatare si a creat o singura frontiera externa, unde verificarile pentru accesul in spatiul Schengen se desfasoara conform unor proceduri identice.

Au fost adoptate reguli comune privind vizele, dreptul la azil si verificarile la frontierele externe, pentru a permite libera circulatie a persoanelor in cadrul statelor semnatare fara a perturba legea si ordinea.In consecinta, pentru a reconcilia libertatea si securitatea, aceasta libertate de circulatie a fost insotita de asa-numite masuri "compensatorii".

Acestea presupuneau imbunatatirea cooperarii si a coordonarii dintre politie si autoritatile judiciare, in scopul asigurarii securitatii interne si, in special, al combaterii crimei organizate. Acestea considerente au stat la baza infiintarii Sistemului de Informatii Schengen (SIS).SIS este o baza de date sofisticata, utilizata de autoritatile statelor membre Schengen in vederea schimbului de date privind anumite categorii de persoane si bunuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.