Specificul activitatii psihice la persoanele cu deficienta de auz

Trimis la data: 2015-03-29
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 1
Autor: Ionela_G
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Exista o disputa: daca se poate vorbi sau nu despre o viata psihica aparte a deficientului de auz, in comparatie cu restul persoanelor. Disputa priveste mai ales raportul dintre deficientul de auz nedemutizat si persoana auzitoare de aceasi varsta. Exista doua puncte de vedere:
1) Structurile psihice ale deficientului de auz nu au o dezvoltare specifica, ci sunt numai in mod temporar retardate pana cand debuteaza procesul scolarizarii astfel incat limbajul verbal sa devina mijlocul esential atat in comunicare, cat si in ceea ce priveste procesele gandirii.
Daca nu se poate vorbi totusi despre o dezvoltare psihica aparte a deficientului de auz, se remarca anumite particularitati cu atat mai evidente cu cat gradul pierderii auditive este mai mare:disfunctia auditiva determina o perceptie auditiva saraca si confuza. Chiar si atunci cand gradul pierderii de auz este foarte mare, urechea interna ramane sensibila la sunete foarte puternice si la vibratii.

Datorita fenomenului compensarii, simtul vizual tinde sa preia si functiile celui auditiv, ceea ce are ca rezultat o mai buna exersare a calitatilor atentiei in comparatie cu copilul normal, auzitor, de aceeasi varsta (nu caracteristicile fizice ale analizatorului se modifica; pragurile absolute sunt aceleasi, pragul diferential sese dezvolta compensator simtul vibro-tactil. Acesta, in mod normal, este mascat de catre cel auditiv, iar importanta sa adaptativa se vede cu adevarat abia in conditiile unei deficiente de auz profunde;

in ceea ce priveste reprezentarea, aceasta este incarcata de vizualitate si ansamblurile structurate de reprezentari au la baza atat imaginea mintala ca atare, cat si reprezentarile de tip tactil sau kinestezic-motor. La deficientii de auz, reprezentarile sunt mai rigide, mai sarace si mai putin articulate in ansambluri de reprezentari. La deficientul de auz aflat in perioada incipienta a demutizarii, reprezentarile verbale sunt sumare si ele servesc intr-o mica masura operatiilor gandirii.

Chiar si mai tarziu se remarca rigiditatea si volumul redus al vocabularului, ceea ce conduce la permanentizarea unei anume dificultati in planul logic-abstract (in invatamantul superior ajung mai multi deficienti de vaz decat deficienti de auz profesii lucrative care nu le impun contactul cu oamenii);memoria la deficientul de auz este strans legata de specificul reprezentarii, ceea ce inseamna ca si ea la randul ei este saturata de vizualitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.