Specificul formarii din perspectiva interculturala

Trimis la data: 2015-04-23
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Amalia_B
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Formatorii sunt acele persoane care interactioneaza cu elevii in cadrul activitatilor educationale (formale sau non-formale) si avem aici in vedere nu doar cadrele didactice dar si alte categorii de personal care intra in contact cu acestia: personalul administrativ al scolii, asistenti sociali, consilieri, gardieni publici, agenti de politie. De fapt, este important ca interculturalitatea sa fie o dimensiune sau un principiu al intregii scoli. Aceasta presupune ca actorii campului educational (cadrele didactice, personalul adminsitrativ, dar si elevii si parintii acestora) sa promoveze valori si comportamente sociale
Educatia pentru interculturalitate se doreste o dimensiune a unei pregatiri profesionale eficiente si coerente a tuturor profesorilor, indiferent de specializare, a formatorilor in general. Desigur, dupa cum aprecia Cucos (2000, p. 201) nu ne propunem sa facem din toti profesorii "psihologi, sociologi sau antropologi culturali" ci doar sa ii sensibilizam in directia sociala. Este important pentru toti formatorii sa inteleaga dimensiunile (inter-)culturale ale spatiul social in general, al celui scolar in special;

existenta unor sisteme de valori multiple; drepturile dar si indatoririle oamenilor, ale cetatenilor in general dar si ale elevilor, etc. La fel de important, sau poate chiar mai relevant este sa practice valorile democratiei si prin tot ceea ce face sa demonstreze ca este o persoana care ii respecta pe ceilalti (colegi, elevi, parinti), care incearca sa-i formeze pe elevi pentru o societate deschisa care valorizeaza respectul, toleranta, intelegerea mutuala.Societatea in care traim ne ajuta sa avem un comportament dezirabil sau dimpotriva intolerant?

Analizand problematica din perspectiva sociala, putem considera ca orice persoana este, intr-o masura mai mare sau mai mica, expusa unor conjuncturi sociale care il / o determina sa aiba prejudecati, sa isi formeze stereotipuri, sa eticheteze anumite categorii sociale, culturi, etnii si sa actioneze in consecinta, mentinand astfel, sau transmitand altora astfel de comportamente.

De modul in care constientizam aceste lucruri, incercand sa le controlam atat in plan personal cat si social depinde viitorul societatii in care traim. Tocmai de aceea, pentru formatori sunt extrem de importante influentele educative pe care le transmit si modul in care acestea influenteaza campul educational.
Exercitiul 2 Asistati la o certa in curtea scolii in care un grup de copii rad de un alt copil mulatru pe
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.