Specificul formarii notiunilor matematice in invatamantul prescolar - numere si cifre

Trimis la data: 2013-02-27 Materia: Matematica Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Stoian floare Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Activitatile matematice ofera copiilor posibilitatea explicarii stiintifice a conceptului de numar si a operatiilor cu numere naturale. In formarea notiunilor matematice trebuie respectata legatura dintre continut si denumirea notiunii. Orice denumire trebuie sa se bazeze pe intelegerea continutului notional. Abilitatile aritmetice dobandite in activitatile matematice din gradinita dezvolta capacitati ce conduc la formarea ulterioara a conceptelor fundamentale (multime, numar) fara a recurge la limbajul specific matematic, dar si la insusirea formelor de exprimare corecta din punct de vedere logic. Acestea pot fi considerate judecati cu valoare matematica exprimate in limbaj uzual.

Multi copii, atunci cand vin la gradinita, stiu deja sa numere pana la 5, pana la 10 ori mai mult.Dar, de obicei, exceptand cazul in care au primit in familie o educatie adecvata in acest sens, ei numara fara sa stie prea bine despre ce este vorba, ca si cum ar spune o poezie,procesul de numarare este unul mecanic si tocmai aici intervin activitatile matematice desfasurate pe parcursul prescolaritatii ,urmarind transformarea procesului mecanic de numarare in unul constient.

In perioada prescolaritatii gandirea este dominata de concret. Desi isi formeza reprezentari, prescolarul nu poate ajunge la concepte ce vizeaza clase de obiecte, el rationeaza numai prin analogii imediate in contextul actiunilor practice cu obiectele. Rationamentele sale sunt corecte doar daca intre reprezentarile din plan mental si planul situational exista o legatura directa. Perceptia lucrurilor este globala, copilul este atras de insusirile mai evidente, comparatia reusind pe contraste mari.

Rolul educatoarei, pe parcursul anilor de gradinita, este acela de a-l face pe copil sa inteleaga conceptul de numar.Chiar daca acest obiectiv nu poate fi atins in totalitate in perioada preprimara, se considera ca prescolarii demonstreaza intelegerea conceptului de numar atunci cand pot numara obiecte, indiferent de categoria acestora. De exemplu , spun "patru" atunci cand numara orice grup de patru obiecte. Pregatirea pentru constientizarea numarului incepe de timpuriu si este inclusa in actiuni cu totul obisnuite.Copilul este intrebat de foarte mic cati ani are, este pus sa arate mana si sa numere cate degete are la o mana si la cealalta.

Culege flori si spune cate are, sare coarda ori bate mingea numarand sariturile/bataile efectuate si comparandu-le cu performantele numerice ale tovarasilor de joaca. Numeratia de la 1 la 10 trebuie abordata treptat in ceea ce priveste sarcinile, de obicei folosindu-se gradatia: 1-3, 1-5, 1-10. Acest lucru se dovedeste a fi util mai ales atunci cand copilul trebuie sa grupeze obiectele intr-un anumit numar si, de asemenea, atunci cand se urmaresate identificarea cifrelor si scrierea lor.

Orientarea verbala este, in perioada prescolara, superioara celei intuitive. Cuvantul devine eficient numai asociat cu intuitivul si in formarea gandirii el are un rol activizator, iar in activitatile matematice este utila valorificarea posibilitatilor sale functionale. Cuvintele pot indeplini functii de planificare in actiune numai daca semnificatia lor reflecta o anumita experienta legata de obiectele cu care se actioneaza.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.