Specificul jurnalismului sportiv in televiziune

Trimis la data: 2010-02-12
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 9.26 / 10
Downloads: 5
Autor: Adela Locrea
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
2.1 Elemente de stil si limbaj ale jurnalismului sportiv in Televiziune
Jurnalistii din presa scrisa se folosesc in munca lor numai de cuvinte. Uneori ele sint insotite de fotografii, desene sau alte imagini, insa limbajul presei scrise ramine cuvintul scris. Jurnalistii din presa scrisa pot folosi cuvinte ii mai multe moduri - pentru a scrie articole, rezumate ale principalelor stiri sapouri sau titluri -, dar, in esenta, cuvintele sint singurele instrumente care le au la dispozitie. [1]
Acest lucru nu este valabil si pentru jurnalistii din televiziune. Cuvintele sint importante, dar, in functie de locul unde lucreaza - fie ca ies in cadrul unui post de televiziune, de radio sau pe internet -, ei dispun si alte instrumente care se alatura cuvintelor pentru a forma limbaje unic bogate si complexe.

Canalele profesioniste de radio si televiziune exploateaza la maximum aceasta diversitate a limbajului. Televiziunea este un mediu condus de imagini - iar un sport profesional, care pentru a exista depinde de spectatorii sai, este perfect adaptat pentru televiziune.

Imaginile in miscare transmit actiunea asa cum se realizeaza ea, dar furnizeaza si elementul-cheie in reportajul de televiziune. Calitatea imaginilor de care dispune un jurnalist de televiziune va determina, de regula, si imporAZtanta cu care va fi tratat reportajul sau daca el va mai fi folosit sau nu. in ceea ce priveste sportul, imaginile dramatice folosite in vederea ilustrarii unui reportaj nu constituie decit rareori o problema. Totusi, imaginile constituie doar unul dintre elementele limbajului de televiziune.

Televiziunea foloseste multe din elementele jurnalismului radio: zgomotul de fond (cunoscut in televiziune ca NATSOF - natural sound onfilm, zgomot natural pe film), vocea unui jurnalist pe formatul unor imagini, fragmente de interviu, fragmente de comentariu, voxpop-mi si muzica. insa limbajul televiAZziunii este mai variat si mai complex decit cel al radioului.

Pe linga imaginile in miscare, televiziunea poate folosi si fotografii, materiale de arhiva, titluri si sigle care sa faciliteze relatarea subiectelor; deoarece antreneaza doua dintre simturile noastre - vazul si auzul - poate transmite informatia prin cele douij simturi in acelasi timp. Secretul unui jurnalism profesionist de televiziune consta in a folosi impreuna si in acord perfect imaginile, cuvintele, sunetele si, uneori, muzica, pentru a comprima cit mai multe informatii in fiecare moment de emisie. [2]

In timp ce jurnalistul ne spune un lucru pe voiceover (v/o), putem vedea|actiunea sau putem aduna informatii suplimentare din titluri sau sigle. Aceste elemente suplimentare pot fi folosite de catre jurnalisti pentru a oferi informatii care altfel ar trebui incluse in voiceover. Un scenariu bun de televiziune foloseste nu doar cuvinte, ci si imagini si alte elemente la unison, asa cum vedem mai jos.

Companiile de televiziune acopera evenimentele sportive in moduri diferite, in functie de dimensiunea lor si de caracteristicile locale. Sportul constituie o parte integranta a celor mai multe buletine de stiri de televiziune, numeroase canale angajind reporteri specialisti pentru prezentarea stirilor sportive. Uneori, acestia fac parte dintr-un departament sportiv mai mare, care realizeaza atit programe de stiri, cit si transmisiuni din exterior (TE).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.