Specificul teoretico-metodologic al sociologiei fenomenologice

Trimis la data: 2009-01-15
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 7.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Agatha Branescu
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca sursa de inspiratie a perspectivei fenomenologice in sociologie, exegetii autorizati indica sociologia interpretativa (M. Weder, sociologia umanista, istorista, comprehensiva, subiectiva, creatoare, antipozitivista, interactionista) si conceptia lui Ed. Husserl asupra fenomenologiei, orientare pe care acesta a impus-o in gandirea moderna. Intrucat ponderea in sociologia fenomenomenologica o detine particularizarea gandirii husserliene la specificul cunoasterii sociale, consideram necesara prefatarea problematicii noastre cu cateva consideratii referitoare la fenomenologie ca metoda de filosofare.
Cunoscuta sub numele de "reductie fenomenologica", ea defineste stilul de filosofare creat de Edmund Husserl114 in cadrele teoretice generale ale fenomenologiei intemeiate de Fichte si Hegel la care avea sensul de itinerariu spiritual prin care are loc ridicarea de la certitudinea senzoriala la "stiinta absoluta". Fenomenologia spiritului, de exemplu la G.F.W. Hegel, reprezinta evolutia constiintei prin raporturile dialectice dintre obiect si subiect in procesul obiectivitatii.

Plecand de la unele consideratii etimologice115 E.Husserl a lansat deviza "sa ne intoarcem la lucruri" pentru pentru a le "chestiona" in semnificatiile lor originale, fenomenul fiind esenta data aprioric intr-n domeniu independent si de subiect si de obiect. In acest sens, reductia fenomenologica se realizeaza prin "punerea in paranteza" a tuturor cunostintelor stiintifice si filosofice (Epoche) prin aceasta lumea incetand sa mai fie doar obiect de cunoastere, lucrurile aparandu-ne independent de elementele culturale in care ele sunt imbracate.

Aceasta "punere intre paranteze" este necesara deoarece cea mai mare parte a activitatii umane se constituie din procese de identificare, clasificare si evaluare a lucrurilor din mediul inconjurator, denumite cu termenul generic de "cunoastere". La nivelul cunoasterii comune, cunoasterea este legitimata de socializare prin care oamenii percep si isi interpreteaza propria lume, constientizeaza sensul lui "a fi in lume".

Diferita de existenta biologica, aceasta existenta " in lume" a individului legimimata prin socializare, vizeaza faptul ca individul isi insuseste lucrurile ca fiind "naturale" sau "luate ca atare". Echipamentul cultural, achizitionat prin socializare si sedimentat in modele de comportament, este absolut necesar existentei noastre sociale, dar prezinta riscul departarii de "esenta lucrurilor reale" prin elaborarile culturale pe care ni le insusim.

Omul, fiind o fiinta constienta (nu vegetativa), care isi cauta rosturile in Univers, trebuie sa isi chestioneze riguros propria cultura mostenita. Principala modalitate de a chestiona orice cultura este de a "o pune in paranteze" si de a o explora apoi, prin intemediul stiintei intrucat doar stiinta poate oferi drumul cunoasterii lumii "din afara", "dinlauntrul" omului si prin aceasta modul autentic de "a fi in lume".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.