Spectrometria de absorbtie atomica

Trimis la data: 2015-02-16 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Paula_G Dimensiune: 115kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prin metoda spectrometriei de absorbtie atomica se determina concentratia unui element dintr-o proba, prin masurarea absorbtiei unei radiatii electromagnetice de o frecventa specifica si caracteristica elementului urmarit, la trecerea acestuia printr-un mediu, care contine atomii liberi ai probei, uniform distribuiti. Pentru realizarea acestei practici analitice se parcurg mai multe etape.
a) Proba de analizat trebuie sa fie obtinuta sub forma de atomi liberi, in stare energetica fundamentala. Aceasta se realizeaza intr-un domeniu de temperatura potrivit, cu ajutorul unei flacari, produse prin arderea unui combustibil gazos in amestec cu un oxidant gazos, sau intr-un cuptor de atomizare.

In spectrometria de absorbtie atomica, prezinta interes numai absorbtia fotonilor, respectiv trecerea de la nivelul energetic fundamental la cel excitat. Revenirea la starea fundamentala poate avea loc printr-un proces radiativ sau neradiativ. Acest fapt nu prezinta insa importanta pentru astfel de determinari.Absorbtia de energie pentru trecerea unui atom din stare fundamentala intr-o stare excitata, se numeste absorbtie de rezonanta.

Absorbtia de rezonanta. depinde de modul in care nivelele de energie fundamentala ale atomilor sunt populate cu electroni. La echilibrul termodinamic, popularea relativa a unui nivel energetic, i, al atomilor este data de legea lui Boltzmann:
Ea devine apreciabila numai la temperaturi ridicate si numai pentru metalele alcaline care au linii de rezonanta la lungimi de unda mari, corespunzatoare unor nivele de energie nu prea inalte. Intru-cat, majoritatea elementelor au linii de rezonanta sub 500 nm si temperaturile la care se lucreaza sunt de obicei sub 3.000K, Ni este neglijabil fata de No.

Rezulta ca, in aceste conditii de temperatura se poate considera ca toti atomii apartin starii energetice fundamentale, iar in mod practic, No va fi numarul acestor atomi.c) Atomii elementului de dozat din proba adusi in flacara, in stare energetica fundamentala, absorb radiatiile de rezonanta caracteristice. Deci, sunt excitati de energia sursei de radiatii, de frecventa egala cu frecventa liniei de rezonanta a atomilor respectivi.

Aceasta radiatie este absorbita si, ca urmare, intensitatea radiatiei care strabate flacara se micsoreaza. Intensitatea radiatiei absorbite este proportionala cu numarul atomilor prezenti in flacara (numarul de atomi pe cm3) si deci, cu grosimea stratului absorbant.Intocmai ca si absorbtia moleculara, absorbtia atomica urmeaza legea lui Lambert-Beer, care se exprima prin relatia (1.4):

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.