Sport

Trimis la data: 2004-03-25 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 72 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Iulian maftei Dimensiune: 71kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referatul cuprinde:
Bashet
Volei
Volei - beach
Managementul in educaţie fizica si sport
Mijloace audio-vizuale
Profilaxia si terapia deficientelor fizice in scoala
Caiet de practică pedagogică
Fotbalul în învăţământul liceal
Elemente de statistică aplicate în educaţie fizică şi sport
"Sport- baschet"I. Aruncarea la coş cu o mână din dreptul umărului de pe loc. Din poziţia fundamentală, cu piciorul mâinii de aruncare aşezat cu o jumătate de talpă mai în faţă comparativ cu celălalt picior, cu greutatea corpului egal repartizată pe ambele picioare, executantul ţine mingea asimetric în faţă în dreprul umărului braţului executant."Sport- baschet
"

"Sport- baschet"Palma mâinii de aruncare este desfăşurată pe minge înapoi şi puţin sub ea cu faţa spre direcţia de aruncare, cealaltă mână sprijină mingea din lateral; cotul mâinii de aruncare se află sub minge, puţin lateral lângă corp, orientat pe direcţia aruncării. Execuţia începe cu îndoirea genunchilor, apoi cu împingerea în picioare concomitent cu întinderea braţului cu mingea în sus şi uşor înainte.

Mingea este susţinută de ambele mâini până în dreptul capului, după care este conduşă numai de mâna care execută aruncarea, care îşi continuă ridicarea în sus şi înainte, iar prin întinderea cotului şi prin impulsul dat din articulaţia pumnului-din poignet- şi a degetelor se asigură mingii traiectoria şi rotaţia dorită.

În poziţia finală jucătorul se află uşor ridicat pe vârfuri, cu braţul de aruncare întins oblic în sus şi înainte, palma privind spre sol.
I.Descrieţi acţiunea tactică individuală în apărare marcajul individual. Prezentaţi cel puţin 3 structuri de exerciţii pentru iniţiere şi consolidare.

II. Exemplificaţi grafic sistemul de atac în semicerc cu aplicarea pătrunderii, depăşirii şi combinaţiei de “dă şi du-te”

III. Încercuiţi răspunsul corect la întrebările din regulamentul oficial al jocului de baschet.

a.)Echipele trebuie să utilizeze pe maieuri numai numere de la 4 la 15 DA
b.)Cronometru de joc va fi oprit de către cronometror la fiecare fluier al arbitrilor DA
c.)Penalizarea la regula celor 10 secunde se va face prin repunerea din lateral de către echipa adversă din dreptul liniei de centru a terenului DA

I. Marcajul este acţiunea tactică individuală prin care un apărător încearcă, în limitele regulamentului de joc, să anihileze acţiunile atacantului direct. Pentru realizarea marcajului, apărătorul trebuie să posede o bună pregătire fizică, să stăpânească elementele tehnice fără minge care formează jocul de picioare, poziţia fundamentală, pasul adăugat, lucru cu braţele, deplasările în special cu spatele. De asemenea apărătorul trebuie să posede o bună orientare în teren, o pregătire tactică temeinică, să reacţioneze prompt şi eficace, să anticipeze, să aibă fantezie.

În funcţie de situaţiile de joc şi de acţiunile atacanţilor, marcajul poate fi aplicat la jucătorul cu minge sau la cel fără minge, deosebind următoarele situaţii:
-marcaj normal şi marcaj agresiv;
-marcaj diferenţiat;
-marcaj special.

a.) 1x1: apărătorul execută marcaj încercând oprirea atacantului din dribling şi scoaterea mingii din dribling. Atacantul cu mingea execută deplasare cu dribling înapoi, lateral, cu mâna stângp, ca mâna dreaptă, cu variaţii de ritm şi dribling protejat.
b.) “Leapşa în perechi” cu atingerea gambei
c.) 3x3 pe ½ teren cu tema: marcaj de la centrul terenului; atacantul aplică demarcajul, pătrunderea, depăşirea şi recuperarea.

Volei

I. Descrieţi principalele calităţi motrice necesare practicării jocului de volei, la nivelul echipei reprezentative şcolare.

I. Înainte de începerea meciului
-

II. În jocul de volei obţinerea unei performanţe este de conceput fără dezvoltarea corespunzătoare a componentei fizice sub toate aspectele ei complexe.

Datorită specificului jocului de volei, pe lângă pregătirea tehnică, psihologică şi valorificarea potenţialului tehnico-tactic trebuie legată permanent şi pregătirea fizică (multilaterală şi specifică).

La acest nivel calităţile motrice care se educă în principal sunt viteza şi îndemânarea iar în secundar forţa şi rezistenţa.

Viteza reprezintă trei forme de manifestare:
- viteza de reacţie;
- viteza de execuţie;
- viteza de repetiţie.

Toate aceste forme de manifestare a vitezei îmbracă aspecte specifice în fiecare acţiune tehnico-tactică de joc. În volei predomină reacţiile complexe în cadrul cărora semnalul nu este cunoscut dinainte şi uneori nici mişcarea identică de răspuns.

Reacţiile specifice voleiului sunt legate mai ales de deplasarea jucătorilor şi a mingii. Deşi sunt reacţii complexe, viteza poate fi educată aproape tot atât de mult ca la reacţiile simple, datorită faptului că voleibalistul anticipează acţiunile coechipierilor, adversarului şi traiectoria mingii. Anticiparea poate fi efectuată în funcţie de poziţia centrului de greutate, de orientarea primirii, de poziţia segmentelor, de traiectoria ascendentă a mingii etc.

Pentru viteza de execuţie o mare importanţă o are însuşirea la nivel înalt a tehnicii.

Viteza de repetiţie se manifestă în joc şi în antrenament în cadrul săriturilor din linia I, a repetărilor multiple a acţiunilor, etc. În cadrul educării vitezei de repetiţie a mişcărilor trebuie executate degajat, fără încordări inutile, viteza de repetiţie a săriturilor necesitând dezvoltarea complexului viteză-forţă.

Viteza de deplasare şi de schimbare a direcţiei se manifestă în cadrul majorităţii acţiunilor (preluare din serviciu, din atac, lovitură de atac, blocaj etc.). Se poate vorbi de viteza de deplasare înainte, lateral şi înapoi. Deşi viteza de deplasare la voleibalişti este mai puţin perfectibilă, se poate interveni prin ameliorarea tehnicii specifice, dezvoltarea complexului forţă-viteză şi mai ales prin mişcarea continuă premergătoare intervenţiei la minge.

Îndemânarea. Aceasta se manifestă în volei în cadrul deprinderilor specifice. Dintre aspectele specifice menţionăm:
- coordonarea ochi-cupă şi ochi-antrebraţ;
- simţul mingii şi a jucătorilor;
- ambidextria;
- capacitatea de reproducere şi dirijare a mişcării
- motricitatea analitică (degete, mână)

Condiţiile pentru educarea îndemânării specifice:
- îmbunătăţirea ambidextriei prin volum de repetări cu 25% mai mare
efectuată cu mâna şi piciorul neîndemânatic;
- modificarea unor deprinderi naturale;
- exersarea dinpoziţii şi în condiţii mereu schimbătoare;
- acţiuni cu pronunţat caracter tactic ( precizie, anticipaţie)
- "ruperea" stereotipului tipic la unele deprinderi specifice.

Forţa. Educarea forţei generale trebuie îmbinată permanent cu cea specifică. Dintre formele de manifestare ale forţei generale, menţionez forţa absolută şi forţa explozivă. În cadrul pregătirii voleibaliştilor trebuie educate toate formele, dar în special forţa explozivă, care are o importanţă deosebită. Dintre formele specifice de manifestare a forţei, cea mai importantă este detenta. Forţa specifică combinată cu viteza se mai manifestă şi în alte situaţii: schimbarea direcţiei de deplasare, oprirea din deplasare şi atacul puternic.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.