Stabilizatoare de tensiune

Trimis la data: 2006-06-23
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 7.09 / 10
Downloads: 18
Autor: Ingrid
Dimensiune: 140kb
Voturi: 366
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tensiunea obtinuta la iesirea unui redresor cu filtru are, pe lânga componenta continua, dependenta de tensiunea retelei si o componenta variabila, ondulatiile. In plus, aceasta tensiune scade mult cu cresterea curentului de sarcina (caracteristica externa cazatoare) si este dependenta de temperatura.
Stabilizatorul de tensiune ideal este un circuit care asigura la iesire o tensiune independenta de tensiunea de intrare, de curentul de sarcina si de temperatura.Stabilizatorul de tensiune real nu poate realiza o independenta totala a tensiunii de iesire de factorii mentionati mai sus, dar le micsoreaza dependenta. Stabilizatorul de tensiune, impreuna cu redresorul si filtrul formeaza o sursa de tensiune stabilizata.

1.Tipuri de stabilizatoare
1) Dupa principiul de functionare stabilizatoarele de tensiune se impart in:
– stabilizatoare parametrice;
– stabilizatoare cu reactie;
– stabilizatoare in regim de comutatie.

Stabilizatorul parametric are structura cea mai simpla si isi bazeaza functionarea pe neliniaritatea caracteristicii curent – tensiune a dispozitivului electronic folosit (in general o dioda stabilizatoare).

Stabilizatoare cu reactie realizeaza functia de stabilizare printr-o reactie negativa, dispozitivele electronice folosite lucrând liniar. Acest tip de stabilizatoare sunt intr-o prima aproximatie, circuite liniare.

Stabilizatoare in regim de comutatie sunt tot stabilizatoare cu reactie, in care insa elementul regulator al tensiunii de iesire nu lucreaza liniar, ci in regim de comutatie. Creste astfel mult randamentul stabilizatorului.

2) Dupa cum elementul regulator al tensiunii stabilizate se afla in serie sau in derivatie cu iesirea stabilizatorului, stabilizatoarele de tensiune pot fi:
– stabilizatoare serie;
– stabilizatoare derivatie.

Caracteristica curent – tensiune a unei diode stabilizatoare: a ) reala; b ) liniarizata.Tensiunea la iesirea stabilizatorului este chiar tensiunea pe dioda, adica vO = vZ si, ca urmare, este dorit ca (pentru a pastra vO = ct) dioda sa fie alimentata cu un curent in plaja de stabilizare IZm÷IZM, unde IZm este determinat de iesirea din regiunea de stabilizare, iar IZM este determinat din considerente de putere IZM = PZM/VZ ).

Caracteristica neliniara a diodei sta-bilizatoare se poate liniariza pe portiuni ca in fig. 8.3. b. In plaja de stabilizare se poate scrie aproximarea liniara:
vZ = VZO + RziZ. (8.10)

Rezistenta dinamica Rz a diodei stabilizatoare are un minim in jurul lui VZ = 6 V. Cu cât Rz este mai mica, cu atât variatia vz in jurul lui VZ este mai mica la o plaja iz data. Valorile nominale accesibile pentru VZ sunt accesibile de la câtiva volti la zeci de volti, pentru IZ de la miliamperi la zeci de miliamperi, iar pentru Rz de la la zeci de  .

Sub 6V efectul de strapungere este efect Zener, iar peste 6V efectul este de multiplicare in avalansa. In modul acesta se explica si coeficientul de temperatura negativ CTZ = – 0,1%/C pentru VZ 6V, la diodele cu VZ  6V acest coeficient având valori apropiate de zero.

Nota. Daca este nevoie de tensiuni mari de stabilizare se pot lega in serie mai multe diode stabilizatoare. Acest lucru se practica si la tensiuni relativ mici, inseriind diode cu VZ  6V pentru a obtine rezistenta dinamica si coeficient de temperatura scazut. Pentru variatii mici in jurul lui VZ se pot conecta in serie una sau mai multe diode alimentate direct, solutie adoptata si la obtinerea tensiunilor de stabilizare mici, sub 1 – 2V.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.