Stagiul de practica efectuat la SC ALFA SRL

Trimis la data: 2010-06-16
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 42
Nota: 7.72 / 10
Downloads: 1619
Autor: Lorette Docu
Dimensiune: 48kb
Voturi: 69
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obiectul de activitate al SC ALFA SRL este producerea, pe comanda, a diferitelor sortimente de confectii de femei, dintre care amintim: costume, rochii, fuste, pantaloni, bluze, camasi etc., acestea fiind destinate in mica parte comercializarii in magazinul de prezentare, cea mai mare parte a productiei fiind destinata comercializarii pe baza de comanda, firma avand doar calitatea de executant al acesteia, materia prima fiind , in acest caz, a clientelor.
Pentru tinerea contabilitatii foloseste un program computerizat autorizat (SAGA). Evidenta contabila se desfasoara conform standardelor ISA si IAS, se elaboreaza lunar statele de plata, se tine evidenta personalului, a materialelor, a facturilor pe clienti (stocuri, facturi emise, facturi achitate), evidenta contabila a produselor, etc, Pentru o mai buna exemplificare a structurii organizatorice a societatii, raporturile ierarhice si functionale intre posturi si compartimente, anexez organigrama societatii. Diagrama organizationala a societatii este schema care reglementeaza cooperarea si controlul in cadrul firmei, sarcini, responsabilitati, autoritate etc.

Contabilitatea societatii este tinuta de Popa Ana, contabil angajat cu contract de munca, in programul de contabilitate SAGA.
In acest program inregistrandu-se toate documentele primare si actele justificative, la data la care au fost emise:
- Intrari: facturi de cumparare de marfa si servicii, cheltuieli diverse;
- Iesiri: facturi de vanzare, emise de firma catre clienti persoane juridice si persoane fizice;
- Registrul de casa - chitantele de incasare de la clienti persoane juridice, incasarile aferente bonurilor de casa de marcat, bonuri fiscale de cheltuieli diverse;
- Jurnalul de banca - ordine de plata, bilete la ordin, CEC, (incasari si plati prin banca);
- Bon de consum;
- Productie.

Capitolul 2
Prezentarea teoretica a problematicii evidentei contabile
2.1. Prezentarea principalelor registre de contabilitate
Principalele registre de contabilitate, obligatorii pentru orice societate comerciala sunt: Registrul Jurnal, Registrul Inventar, Cartea mare sah.Registrul Jurnal - document contabil obligatoriu in care se inregistreaza in mod cronologic, toate operatiile economico-financiare. Operatiunile de aceeasi natura, realizate in acelasi loc de activitate (atelier, sectie etc.), pot fi recapitulate intr-un document centralizator, denumit jurnal auxiliar, care sta la baza inregistrarii in Registrul- jurnal. Unitatile pot utiliza jurnale auxiliare pentru operatiunile de casa si banca, decontarile cu furnizorii, situatia incasarii-achitarii facturilo etc.

Orice inregistare in Registrul-jurnal trebuie sa cuprinda elemente cu privire la: felul, numarul si data documentului justificativ, explicatii privind operatiunile respective si conturile sintetice debitoare si creditoare, in care s-au inregistrat sumele corespunzatoare operatiunilor efectuate. Unitatile care utilizeaza jurnale auxiliare pot inregistra in Registru-jurnal sumele centralizate pe conturi, preluate din aceste jurnale,Registrul-inventar - document contabil obligatoriu in care se inregistreaza toate elementele de activ si pasiv, grupate in functie de natura lor, inventariate de unitate, potrivit legii.

Registrul-inventar se intocmeste la infiintarea unitatii, cel putin o data pe an pe parcursul functionarii unitatii, cu ocazia fuziunii,divizarii sau incatarii activitatii, precum si alte situatii prevazute de lege pe baza de inventar faptic. Se scriu, intr-o forma recapitulativa, elementele inventariate dupa natura lor, suficient de detaliate pentru a putea justifica continutul fiecarui post al bilantului. Se completeaza pe baza inventarierii faptice a fiecarui cont de activ si pasiv. Elementele de activ si de pasiv inscrise, au la baza listele de inventariere sau alte documente care justifica continutul lor.

Daca inventarierea are loc pe parcursul anului, in Registrul-inventar se inregistreaza soldurile existente la data inventarierii, la care se adauga rulajele intrarilor si se scad rulajele iesirilor de la data inventarierii pana la data incheierii exercitiului financiar.
Cartea mare sah -registru contabil obligatoriu in care se inregistreaza lunar si sistematic, prin gruparea conturilor, miscarea si esistenta tuturor elemetelor de activ si pasiv, la un moment dat.

Este un document contabil de sinteza si sistematizeaza si contine simbolul contului debitor si al conturilor creditoare corespondente, rulajul debitor si creditor, precum si soldul contului pentru fiecare luna a anului curent.

Registrul Cartea mare poate contine cate o fila pentru fiecare cont sintetic utilizat de unitate Cartea mare sta la baza intocmirii balantei de verificare. Poate fi inlocuit cu fisa de cont pentru operatiuni diverse. Editarea Cartii mari se efectueaza numai la cererea organelor de control sau in functie de necesitatile proprii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.