Standardizarea si standardele in doemniul produselor agroalimentare

Trimis la data: 2013-06-02
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: G. iam
Dimensiune: 311kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Timp indelungat standardizarea a fost privita ca o activitate secundara , eventual dezirabila , acceptabila in caz ca cineva si-ar fi putut permite sa faca uz de ea. In zilele noastre aceasta mentalitate este total schimbata. Standardizarea este considerata ca o necesitate si nimeni nu-si mai permite sa nu utilizeze standardele.Standardizarea este, in mod clar, mai mult decat o activitate de elaborare a standardelor. Ea este un instrument aflat efectiv in slujba dezvoltarii tehnologice si economice si o parte integranta din complexul de principii si mecanisme care contribuie la formarea pietei si la optimizarea activitatii societatilor comerciale.
Indiferent de ce activitati desfasoara, orice agent economic trebuie sa aiba in vedere ca ceea ce ofera spre vanzare trebuie sa fie de buna calitate.Daca ofera spre vanzare un produs sau un serviciu care nu satisface consumatorul, atunci acesta se va vinde foarte greu, iar agentul economic, mai devreme sau mai tarziu, va ajunge la faliment.
Caracteristicile (de calitate) reprezinta proprietatile remarcabile ale unui produs, cele care il definesc suficient, reprezentative pentru el. Caracteristicile de calitate sunt trecute in specificatii: standarde, carti tehnice, contracte, etc

Prin folosirea standardelor se incearca o uniformizare a procesului de productie si chiar a produsului in sine. Intrucat alimentele asigura existenta populatiei, reprezentand un element vital, am dorit sa evidentiez importanta standardelor atat la nivel national cat si la nivel european si international.In Legea nr. 355/2002 si standardul metodologic de vocabular SR EN 45 020:2004, sunt definiti urmatorii termeni:Standard - document, stabilit prin consens si aprobat de un organism recunoscut, care furnizeaza, pentru utilizari comune si repetate, reguli, linii directoare sau caracteristici pentru activitati sau rezultatele lor, in scopul obtinerii unui grad optim de ordine intr-un context dat.

Standardizarea - activitatea specifica prin care sunt stabilite, pentru probleme reale sau potentiale, prevederi destinate unei utilizari comune si repetate, urmarind obtinerea unui grad optim de ordine intr-un context dat. Documentele rezultate se numesc standarde.
Standard european armonizat - standard elaborat in baza unui mandat al Comisiei Europene si adoptat de o oraganizatie europeana de standardizare, care confera prezumtia de conformitate cu cerintele esentiale dintr-o reglementare tehnica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.