Stari de agregare

Trimis la data: 2002-09-29
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.45 / 10
Downloads: 16019
Autor: Bogdan Petrache
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1303
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Stari de agregare
La presiune normală, schimbarea stării de agregare a unui corp are loc prin schimb de căldură între corp şi mediul înconjurător. Moleculele unui corp aflat la o anumită temperatură efectuează o mişcare de oscilaţie în jurul unor poziţii de echilibru, poziţii determinate de interacţiunile dintre molecule. Prin absorbţie de căldură din exterior se modifică atât energia cinetică medie cât şi energia lor potenţială. Atât timp cât corpul rămâne în stare solidă, modificarea energiei potenţiale este mult mai mică decât modificarea energiei cinetice.
Stari de agregare
Căldura trece natural de la fierbinte la rece, aşa cum aerul din cameră se încălzeşte când afară este cald. O instalaţie de aer condiţionat are sarcina dificilă să pompeze căldura din cameră înspre exterior, împotriva tendinţei naturale. Aceasta se realizează controlând vaporizarea şi condensarea unui fluid de lucru, schimbând presiunea şi densitatea acestuia. Principiul de funcţionare este asemănător cu cel după care funcţionează frigiderul.

Stari de agregare
Suprafaţa de separaţie dintre un lichid şi vaporii săi este întotdeauna un loc neliniştit: moleculele se mişcă mereu între cele două stări. Când densitatea vaporilor este mică, din lichid pleacă mai multe molecule decât cele care revin. Dimpotrivã, când densitatea vaporilor este mare, mai multe molecule se întorc în lichid decât pleacă. Aceste transformări au loc pe măsură ce fluidul de lucru trece prin diferitele părţi componente ale unei instalaţii de condiţionare a aerului.

Stari de agregare
Este nevoie de energie pentru a separa moleculele dintr-un lichid, astfel cã fluidul de lucru absoarbe căldură din mediu când lichidul se vaporizează. Primul pas al acestui proces are loc în capilar - un tub foarte subţire care îngreunează curgerea fluidului. Fluidul de lucru pãtrunde în capilar cu densitate mare, micşorându-şi brusc presiunea trecând prin capilar. Lichidul începe să se vaporizeze, răcindu-se. Efectul este asemănător cu răcirea aerului atunci când este suflat printre buzele ţuguiate. Pe măsură ce fluidul trece prin serpentina de vaporizare, continuă să se vaporizeze, absorbind caldură de la aerul din încăpere.

Stari de agregare
Este nevoie de energie pentru a separa moleculele dintr-un lichid, astfel cã fluidul de lucru absoarbe căldură din mediu când lichidul se vaporizează. Primul pas al acestui proces are loc în capilar - un tub foarte subţire care îngreunează curgerea fluidului. Fluidul de lucru pătrunde în capilar cu densitate mare, micşorându-şi brusc presiunea trecând prin capilar. Lichidul începe să se vaporizeze, răcindu-se. Efectul este asemănător cu răcirea aerului atunci când este suflat printre buzele ţuguiate. Pe măsură ce fluidul trece prin serpentina de vaporizare, continuă să se vaporizeze, absorbind caldură de la aerul din încăpere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.