Statele Unite ale Americii

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Istorie Nivel: Gimnaziu Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 4464
Autor: Rosca Daniel Dimensiune: 1607kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Diviziuni administrative: 50 de state (Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachussetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pannsylvania, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Vermot, Virginia, Washington, West Virginia, Wisconsin, Wyoming) şi un district federal (District of Columbia).

S . U . A

Statele Unite ale Americii (United States of America)Nume oficial: United States of America (Statele Unite ale Americii).
Situarea: In partea centrala a Americii de Nord, intre 24º, 33’-49º latitudine nordica si 66º, 57’-124º,45’ longitudine Vestica (fara statele Alaska si Hawaii).
Limite : Canada (in N), Oceanul Pacific (in V), Oceanul Atlantic (in E), Mexic si Golful Mexic (in S).
Suprafata : 9.364.000 km². Populatia: 265.765.000 (nord-americani), adica 28 loc/ km2 cu: populatie urbana 76,5‰, mortalitate 9,4‰, spor natural 6,2‰, albi 74%, negrii 13%, asiatici 4%, altii 9%.
Culte: Protestantism si Catolicism.
Capitala: Washington D.C.
Limba oficiala: engleza


Diviziuni administrative: 50 de state (Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, Delaware, Florida, Georgia, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachussetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pannsylvania, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Vermot, Virginia, Washington, West Virginia, Wisconsin, Wyoming) şi un district federal (District of Columbia).
Teritorii dependente: Zona canalului Panama in America Centrala Istmica, Porto Rico si Ins. Virgine Americane in America Centrala Insulara, Guam si Samoa Americana in Oceanul Pacific, precum si Insulele Pacificului (Mariane, Caroline, Marshall), teritoriu sub tutela O.N.U, administrat de S.U.A.
Istoria: Teritoriul nord-american este populat in epoca precolumbiana de numeroase triburi amerindiene, de vânători si pescari (athapasci, algonkini, irochezi, seminoli, sioux, pueblo, apasi, comanci). Stramosii acestora imigraseră din Asia peste str. Bering spre sfârşitul paleoliticului(cca. 26.000 i.e.n).
Coastele răsăritene (Noua Anglie si Newfoundland in Canada) sunt descoperite injurul anului 1 000 de vikingi veniţi din Islanda, conduşi de Leif Ericson.
Genovanezul Cristofor Columb este navigatorul care in 1 492 releva Europei existenta noului continent; in deceniile următoare John Cabot (1 497) explorează coasta Noii Anglii, Giovanni di Verranzano în 1 524 pe cea a Carolinei, Ponce de Leon in 1 513 Florida, iar in 1 519 Alvarez Penida-Golful Mexic.
ĺn 1 565 spaniolii conduşi de Pedro Menendes de Aviles fondează Sf. Augustin in Florida, prima aşezare europeană permanentă de pe continentul nord-american. Cu întemeierea localităţii Jamestown din Virginia in 1607, de către Compania Londoneză, este inaugurată colonizarea engleza.
In 1 607 si 1 733 iau fiinţa pe coasta Atlanticului 13 colonii engleze(350 loc. in 1 607 si 2.100.000 in 1 770). ĺncepând cu 1 619, pe plantaţiile de bumbac din statele sudice sunt adusi sclavi nergii din Africa. Masurile discriminatorii adoptate in a doua jumătate a sec. al XVIII-lea de metropola fata de coloniile nord-americane pun baze mişcării comune antibritanice care culminează cu Războiul de independenţa (1775 – 1 783).
La 4.7.1776 cele 13 colonii engleze isi proclama independenta recunoscuta prin tratatul de la Paris (3.9.1783).
In 1785 este adoptata constituţia S.U.A. (in vigoare, cu amendamente, pana azi), care proclama S.U.A. stat federal si introduce sistemul prezidenţial de guvernământ (George Washington - primul preşedinte al tarii).

Expansiunea spre vest este mercată de cumpărarea Louisianei (1 803) de la Franţa si a Floridei (1 818) de la Spania.
Războiul dintre S.U.A. si Marea Britanie din anii 1 812-1 814 se încheie pe baza statu–qou-ului. ĺn 1 812 S.U.A. numara 26 de state. ĺn urma războiului cu Mexicul (1 846 - 1 848) sunt dobândite Texas, New Mexico si California, iar graniţa americano-mexicana este fixata pe Rio Grande.
ĺn 1867 S.U.A. cumpără de la Rusia Alaska. Contradicţia dintre statele din sud, paritizane de sclavie si cele nordice, aboliţioniste, duce, după alegerea lui Abraham Lincoln ca presedinte (1 860 - 1 865) la pastrarea Uniunii de catre 10 state sudice si la izbucnirea războiului de succesiune (1 861 - 1 865). In deceniile care se scurg de la victoria nordului, S.U.A. cunosc o puternica dezvoltare a relatiilor capitaliste devenind la sfarsitul secolului al XIX-lea prima putere industriala a lumii.
Ca urmare a politicii imperialiste de expansiune S.U.A. anexeaza prin pacea de la Paris (10.12.1 898), care incheie razboiul hispano-american din aprilie-decembrie 1 898, ins. Filipine, Porto Rico, Guam, isi extind controlul asupra Cubei, ins. Hawaii si a zonei canalului Panama.
Dupa trei ani de neutralitate S.U.A. intervin la 6.4.1 917 de partea Antantei in primul razboi mondial, participand cu trupe pe frontul de vest, dar nu semneaza tratatul de la Versailles (1 919) si nu devin membru al Ligii Natiunilor, adoptand in epoca interbelica ,o politica de „izolationism”.
In 1 919 ia fiinta P. Comunist din S.U.A. Criza economica mondiala care izbucneste in 1 929 in Wall Street cuprinde intreaga lume capitalista. Pentru depasirea acesteia, presedintele Franklin Delano Roosevelt ales in 1 932 (reales in 1936, 1 940, 1 944) aplica politica „New Deal”-ului.
Dupa izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial (1 939) S.U.A. isi proclama neutralitatea dar sprijina direct Marea Britanie si fortele ostile fascismului.
In urma atacului japonez de la Pearl Harbour (7.12.1 941) S.U.A. inervin in razboi inpotriva forteler Axei, luptand pe fronturile din Pacific, Africa de Nord si Europa. Avionul Enola Guy arunca cele doua bombe nucleare deasuprea Hiroshimei si Nagasakiului si stergandu-le practic de pe hartile lumii. Avionul purta numele mamei pilotului.

In 1953, Alaska si Hawaii sunt proclamate al 49-lea si al 50-lea stat al Uniunii. S.U.A. sunt membrul fondator al pactelor militare N.A.T.O. (1 949), A.N.Z.U.S. (1951), S.E.A.T.O. (1 954).
In 1 950 – 1 953 S.U.A. participa la razboiul din Coreea, iar intre 1 964 - 1973 poarta razboiul de agresiune din Vietnam.
In timpul presedintiei lui John Fizgerald Kenedy (1 961-1 963) este semnat tratatul de interzicere al experientelor nucleare in atmosfera, in spatiul cosmic si sub apa (1 963) si S.U.A. adera la politica de slabire a incordarii internationale, politica continuata si in timpul presedintiei lui Richerd N. Nixon (1 969-1 974) si Gerald Ford S.U.A. sunt membru fondator al O.N.U. si tot odata unul din membrii permanenti ai Consiliului de Securiate.
Organizarea de stat: Republica prezidentiala,stat federal ,potrivit Constitutiei din 17.9.1787(completata intre 1.791 si 1.971 cu 26 de amendamente), presedintele fiind ales prin vot indirect (de la un colegiu electoral) pe o perioada de 4 ani.
Adtivitatea executiva este exercitata de presedinte si de un cabinet numit si condus de presedinte.
Activitatea legislativa este exercitata de presedinte si de un parlament bicameral, Congresul compus din Senat (100 de membrii alesi prin vot indirect pe o perioada de 2 ani). Fiecare stat are organe executive si legislative proprii.
Partide politice: P. Democrat, P. Republican, P. Comunist, P. Socialist, P. Socialist al Muncii.
Seful statului (presedinte): G. Bush Jr. (din 2001).
Sarbatoarea nationala : 4 Iulie (ziua proclamarii independentei).

Conditii naturale: S.U.A. unul dintre cele mai intinse state din lume, prezinta o coplesitoare varietate si un mare contrast al conditiilor naturale.
Relieful este variat si diferentiat de la E la V in trei mari zone paralele,orizontale N-S: m-tii Apalasi (Appalachian Montains), marile campii centrale si m-tii Stancosi (Rocky Montains). Apalasii, care se desfasoara pe mai bine de 2.500 km lungime peralel cu tarmurile Oc. Atlantic, pe directia NE-SV, sunt munti vechi si erodati (alt. medie de 1.000) care culmineaza numai la 2.037 m in Mount Mitchell. Intre acestia si campia litorala (Atlantic Coastal Plain) se intrerupe un piemont (Piedmont) traversat de rauri care formeaza caderi naturale de apa. Intre Apalasi in E si Stancosi in V si de la Marile Lacuri in N pana la Golful Mexic in S se desfasoara pe o latime de peste 1.000 km, Marile Campii (Grate Plains), cu altitudini scazute si relief monoton. Aspectul lor se modifica usor de la N la S scazand in altitudine pe aceeasi directie, si de la E la V, urcand de la mai putin de 500 m in valea fluviului Mississippi la 1.500m in podisurile (Missouri, Nebraska s.a) aflate la poalele Stancosilor.
Paralel si la V de marile campii centrale se intinde marele zid al muntilor stancosi (Rocky Mountains), sector al lantului Cordilierilor care strabat cele doua continente americane din extremul N pana in S muntii Stancosi (alt. max. in Mount McKinley 6.193 m, din Alaska) se prezinta sub forma unor lanturi distincte, in general paralele: Stancosii propriu-zisi in E ( Northen ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.