Statistica - instrument de cunoastere si conducere

Trimis la data: 2009-08-29
Materia: Statistica
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 7.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Vladimir Evelyn
Dimensiune: 24kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sa luam exemplul a 100 de televizoare de acelasi tip, aflate in functiune, carora dorim sa le studiem caracteristicile tehnice. Exceptand cazul unor defectiuni tehnice, fenomenul de functionare a fiecaruia dintre cele 100 de televizoare prezinta urmatoarele caracteristici:
sunt fenomene simple, care apar ca rezultat al unei singure cauze, in cazul nostru cuplarea la reteaua electrica; sunt fenomene identice, la care, pe masura ce se produce cauza, se produce si efectul, daca raman neschimbate conditiile;
Sa luam exemplul a 100 de magazine ce comercializeaza acelasi tip de televizor, carora dorim sa le studiem volumul vanzarilor. Aceste fenomene economice prezinta urmatoarele caracteristici: sunt fenomene complexe, multicriteriale, la care rezultatele sunt influentate de actiunea mai multor cauze izolate sau interdependente, cu caracter sistematic (permanent) sau intamplator (necontrolabil); sunt fenomene asemanatoare, care apar ca o multime de forme individuale diferite,
variabile in timp si spatiu, produse in conditii de incertitudine;

sunt fenomene care se produc pe baza legilor statistice, care se manifesta ca tendinta generala, abaterile intamplatoare intr-un sens sau altul compensandu-se reciproc; ca urmare, legea de manifestare a acestor fenomene nu poate fi cunoscuta si verificata in fiecare caz in parte, ci numai la nivelul intregului ansamblu de cazuri individuale;
sunt fenomene care nu pot fi cunoscute cu ajutorul metodei experimentale (de laborator), ci prin metode statistice bazate pe o serie de abstractizari succesive prin care se retine numai ceea ce este esential si tipic in forma lor de manifestare.

De exemplu, pentru a analiza starea turismului in Romania sau intr-o anumita zona turistica, nu este suficient sa studiem numai realizarile fiecarui agent economic. Acestea sunt foarte diferite ca rezultat al influentelor diversilor factori. Prin abordarea statistica a unor astfel de fenomene de masa se realizeaza trecerea de la datele individuale foarte numeroase, la un sistem de indicatori specifici ansamblului.

Cei mai cunoscuti sunt indicatorii medii: cifra medie de afaceri, salariul mediu, numarul mediu de salariati. De asemenea, se pot calcula o serie de structuri (ponderi) ce reflecta tendintele de dezvoltare: ponderea in total a turistilor ce viziteaza o anumita zona turistica, ponderea femeilor in totalul angajatilor, cota de piata (ponderea in cifra de afaceri totala) a celor mai performante 10 societati comerciale din domeniu etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.