Statistica resurselor de munca

Trimis la data: 2014-01-06 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 54 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 71kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In orice tip de economie, activitatea economica presupune combinarea factorilor de productie, in vederea obtinerii bunurilor si serviciilor necesare satisfacerii nevoilor umane..
Fundamentarea deciziilor de politica economica presupune crearea unui sistem de indicatori, complex si coerent capabil sa reflecte intr-o forma sintetica legaturile reciproce dintre realitatile demografice care determina oferta de munca si cele ale activitatii economice care determina cererea de locuri de munca.
Referate similare: Pledoarie pentru munca

Utilizarea indicatorilor ce caracterizeaza din punct de vedere statistic resursele de munca trebuie sa permita, pe langa luarea celor mai pertinente decizii de politica economica, si compararea in profil teritorial (comparatiile internationale). De aceea, este necesar ca atat din punct de vedere conceptual, cat si din punct de vedere metodologic, continutul si semnificatia indicatorilor sa fie cat mai unitara.Dat fiind faptul ca populatia reprezinta baza de pornire pentru toti ceilalti indicatori ce caracterizeaza resursele de munca, este necesar sa se faca precizari in ceea ce priveste acest indicator.

Acest indicator se obtine pornind de la datele ultimului recensamant la care se adauga intrarile (nou nascuti, imigrari) si se scad iesirile (decese, emigrari).In analizele macroeconomice, ca de altfel si in cazul comparatiilor internationale sunt utilizati si alti indicatori demografici, indicatori ce permit atat caracterizarea nivelului de dezvoltare al unei economii, cat si fie nivelul de trai al populatiei. In aparenta acesti indicatori nu au continut economic, dar ei reflecta intr-un mod indirect nivelul de dezvoltare al unei tari.

O alta categorie de indicatorii statistici ce caracterizeaza resursele de munca sunt cei care vizeaza eficacitatea utilizari fortei de munca in procesul productiv, respectiv indicatorii productivitatii muncii.
Productivitatea munci este un indicator partial de eficienta care exprima modul cum este utilizata forta de munca in procesul de productie si se determina ca raport intre outputul realizat (cifra de afaceri, valoarea adaugata bruta, cantitate de produse) si forta de munca (numar de persoane, timp efectiv lucrat) si indica outputul realizat pe unitatea de forta de munca.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.