Statiunea Cheia

Trimis la data: 2005-01-28
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 7.30 / 10
Downloads: 1553
Autor: Eusebiu Apostol
Dimensiune: 11kb
Voturi: 185
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Statiunea Cheia - Munţii Ciucaş sunt situaţi în S Carpaţilor Orientali (în Carpaţii de Curbură), la E de cursurile superioare ale râurilor Teleajen si Tărlung. Altitudine maximă: 1954 m (vf. Ciucaş). Sunt alcătuiţi din conglomerate, gresii şi calcare, care în urma eroziunii dau un relief spectaculos, cu numeroase abrupturi, turnuri, coloane, hornuri, creste ascuţite şi stânci izolate de diferite forme (Sfinxul Bratocei, Porumbelul Bratocei, ciuperci uriaşe etc.). Statiunea Cheia
Statiunea Cheia - Rezervaţie naturală complexă, cu o bogată vegetaţie de pajişti, tufărişuri şi plante de stâncărie. Masivul Ciucaş are un climat montan mai puţin rece decât cel din masivele înalte ale Carpaţilor. Temperatura medie anuală este mai mică pe culmi (2-4 grade Celsius) şi creşte pe văi (4-6 grade Celsius); media în ianuarie: 6-8 grade Celsius; media în iulie: 12-14 grade Celsius.

Precipitaţiile medii anuale se situează între 1000-12000 mm. În masivul Ciucaş trăiesc numeroase animale sălbatice, care alcătuiesc un preţios şi variat fond cinegetic: urşi, mistreţi, cerbi, râşi, vulpi, jderi, veveriţe, pisici sălbatice, iar recent a fost colonizată şi capra neagră (declarată monument al naturii şi ocrotită de lege).

Păsările sunt reprezentate prin vulturi, acvile de munte, ulii, privighetori, cinteze etc., iar reptilele prin vipera comună şi şopârla de munte. Munţii Ciucaş dispun de un bogat domeniu schiabil şi de un vast domeniu pentru amatorii de alpinism (Culmea Gropşoarele-Zăganu, Bratocea, Turnul Goliat de sub vf. Ciucaş).

Statiunea Cheia
Statiune de odihna si tratament de importanta nationala, accesibila in toate anotimpurile, situata in sud-estul central al Romaniei, in cadul comunei Maneciu (judetul Prahova), pe raul Teleajen, in depresiunea Teleajen, la poalele muntilor Ciucas (Carpatii Orientali), la o altitudine de 871 m, 61 km nord de ploiesti (resedinta judetului Prahova).

Are un climat clasic de depresiune intramontana, tonic si stimulant, aer cu ozonificare ridicata. Verile sunt racoroase (temperatura medie in luna iulie este de circa 16°C) iar iernile nu sunt prea friguroase (temperatura medie a lunii ianuarie este de -4°C). Temperatura medie anuala este de 6°C. Precipitatiile sunt moderate (750-800 mm anual); umiditatea aerului este relativ ridicata (peste 76% anual).

Statiunea se caracterizeaza prin presiune atmosferica relativ coborata, aer curat fara praf si alergeni, bogat in raze ultraviolete, ionizare atmosferica substantiala. Este un loc minunat de odihna si recreere pentru persoane care sufera de astenie nervoasa, suprasolicitare fizica si intelectuala, hipertiroitism benign, rahitism, dereglari de crestere juvenila, anemii secundare etc

Se pot vizita Manastirea Cheia (construita in 1770 din lemn si reconstruita in 1835 din caramida; biserica este pictata de Gheorghe Tattarascu in 1837) si Manastirea Suzana din apropierea statiunii care dateaza din secolul 19.

Manastirea Suzana
Pe firul Teleajenului, la 40 de kilometri de Valenii de Munte, intr-o culme de la poalele Bobului Mare, s-a adapostit manastirea de maici Suzana. Apele Teleajenului, Stancei si Iepurasului, care se unesc in fata manastirii, alcatuiesc aici o cruce de unde pornesc la vale intr-un singur curs. De sus, asezamantul se vede ca un satuc, palc de case lipite una de alta, ca si cum s-ar teme sa nu le zboare vreo vijelie. Altfel, case aratoase, ingrijite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.