Statiunea Mamaia

Trimis la data: 2006-08-06 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 2991
Autor: Elena Lucretia Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Statiunea Mamaia - ISTORIC "Plaja Mamaia - plecarea din Constanţa. Lumea grăbită şi plină de înviorare vine pe toate drumurile şi se strânge grămadă sub umbrarele haltelor. Fluieratul trenului îndeamnă mai mult încă pe întârziaţii care se văd iuţind paşii. - La Mamaia… În îmbulzeala de câteva minute, oamenii îşi strâng mâna, se cheamă pe nume şi vagoanele comode, cu obloanele largi lăsate, pare că duc un convoi de lume dezrobită."Statiunea Mamaia

Statiunea Mamaia - Acestea sunt primele impresii scrise de vreun cronicar ori monografist al acelor vremi despre Mamaia şi aparţin lui Ioan Adam într-o lucrare publicitară comandată de primăria Constanţa. El face referire în acest paragraf la plecarea " către băile de la Mamaia în anul de graţie 1906, când staţiunea a început să funcţioneze public, trenul circulând pe un tronson de cale ferată între gara Constanţa (zona actualei Primării) şi gara băilor (clădirea actualului Cazino - Mamaia).

Statiunea Mamaia - "La Mamaia, orizontul se roteşte larg şi cufundat în albastru. - Acolo cerul şi cu apa sunt tot una. Trenul pare obosit şi el de căldura care toropeşte oraşul şi-n sforţarea şi năduful lui se sileşte să ia cât mai în grabă lumea de prin micile staţii din drum, ca s-ajungă odată afară, pe culmea de sus, unde se simte cum vine boarea răcoroasă din necuprinsul mării."

"Pentru ca zona să prospereze ca staţiune balneară, va trebui ca oraşul Constanţa să aibă o plajă în apropiere, unde vizitatorii băilor să poată petrece toată ziua şi chiar să locuiască în case de vară în apropierea mării, lucru care se impune mai cu seamă pentru copii şi cum este cazul pentru plajele renumite din străinătate ca Ostende, Scheveningen şi altele."

Acestea sunt sugestiile marelui inginer dobrogean al veacului trecut, Anghel Saligny, cu privire la necesitatea realizării infrastructurii unei noi staţiuni şi a facilităţilor adiacente activităţii de turism încă din 9 ianuarie 1904. O oază de tradiţie arhitecturală, gastronomică şi de certă valoare patrimonială o reprezintă "Satul de Vacanţă", compus din 31 restaurante, căsuţe în stil rustic, arhaic, conform cu zona românească reprezentată, ce oferă turiştilor preparate din bucătăria respectivei regiuni şi programe de dans şi muzică populară.

Primele oportunităţi de distracţie şi deconectare de la cotidian au apărut pe aceste locuri încă din perioada respectivă. "Giovani Macri îşi instalează primul joc de noroc, un joc de căluşei lângă halta de la băi, după ce a vărsat o sumă considerabilă în contul comunităţii, iar fanfara formată din 42 de oameni ai Regimentului de Infanterie 34 cântă săptămânal la Mamaia, încă din 1905."

Pe la 1906 existau deja amenajări de lemn:restaurante cu profil pescăresc şi cabine în care domni cu haine negre şi doamne cu rochii şi pălări imense,după moda la belle epoque,se schimbau în costume de baie cu mâneci.Până la primul război mondial câteva zeci de mii de români vizitau anual Mamaia.După 1920,familia regală intuieşte potenţialul turistic al Mamaiei.Ea acceptă un cadou inspirat al primăriei de atunci 4 hectare de teren între lac şi mare unde se construieşte un mic palat în stil românesc.

La nord şi la sud de acestea,primăria oraşului parcelează câteva sute de terenuri,pe care, până la 1940,apar zeci de vile.În 1936 se construieşte hotelul Rex in stil colonial italian,care şi astăzi este printre cele mai luxoase din staţiune.După 1956,anul reformelor zgomotoase din Polonia şi al revoluţiei maghiare,regimurile comuniste se văd silite să crească nivelul de trai al unei populaţii profund nemulţumite.

Drept consecinţă,în Europa comunistă est+europeană apare o cerere crescândă de turism maritim.În condiţiile interdicţiei de vize pentru Occident,cvasigenerale, numai plajele Bulgariei şi României la Marea Neagră pot satisface această cerere crescândă din Cehia,Slovacia, Polonia,Ungaria,Germania etc.În această conjuctură,înMamaia apar 60-70 de hoteluri şi tot atâtea restaurante până spre 1989.Între 1960 şi 1990 staţiunea cunoaşte un aflux impresionant de turişti români şi străini,inclusiv din Occident.
În 1990,conjuctura care generase boom-ul turistic amintit se epuzează.Capacitatea statului de a administra staţiunea se prăbuşseşte şi ea.Concurenţa staţiunilor maritime din Mediterana şi posibilităţile românilor de a călători liber oriunde grevează serios prezentul şi perspectiva staţiunii.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.