Statiunea turistica

Trimis la data: 2014-06-17
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicoleta_D
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Privita din punct de vedere al amenajarii turistice a teritoriului, statiunea reprezinta nucleul desfasurarii efective a activitatii de turism. Prin activitatea desfasurata in statiuni, turismul contribuie la sistematizarea teritoriului si la cresterea economica, intr-un cadru economic, juridic, fiscal si urbanistic specific .
vedere economic, statiunea turistica reprezinta un sistem teritorial de productie si distributie de bunuri si servicii turistice, "o unitate spatiala organizata, cu echipamente care ofera un ansamblu diversificat de prestatii, asimilata unei localitati sau a unui centru de vanzare de servicii, regrupand diferiti agenti economici .
Privita din punct de vedere social si cultural, statiunea turistica ofera o gama de activitati, bazate pe valorificarea unor resurse naturale si antropice locale si care permit ca persoane apartinand unor populatii diferite, sa se intalneasca si sa comunice.

O alta definitie a statiunii turistice, apartinand unor autori romani , este cea potrivit careia, aceasta reprezinta "o localitate, in care turismul reprezinta ramura preponderenta ca volum de activitate economica si grad de concentrare a populatiei active. Dispunand de potential turistic, statiunea turistica determina un aflux de populatie nerezidentiala, ca beneficiara a serviciilor turistice pe care le ofera". Prima parte a enuntului acestei definitii nu se verifica, insa, in practica, in toate situatiile.

De exemplu, statiunea Mamaia, este considerata a fi un cartier al municipiului Constanta (din punct de vedere adiminstrativ), fara ca turismul sa reprezinte ramura economica avand cea mai mare pondere ca volum de activitate economica a acestei localitati si nici categoria de activitati care sa concentreze cel mai important numar al populatiei active.

Fara a fi data o definitie propriu-zisa, in Hotararea GuvernuluiRomaniei nr. 867 pentru aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice , se precizeaza, la articolul 2, ca poate atesta ca statiune turistica, de interes national sau local, dupa caz, "localitatea ori partea unei localitati care dispune de resurse naturale si antropice, evidentiate in Registrul patrimoniului turistic si care indeplineste cumulativ, pentru una dintre categorii, criteriile prevazute in anexa nr. 1".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.