Statuia lui Gheorghe Asachi Iasi

Trimis la data: 2012-12-12
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.01 / 10
Downloads: 0
Autor: andreyn
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Gheorghe Asachi, un moldovean cu parinti de origine transilvaneana, s-a nascut pe data de 1 martie 1788 in targusorul Herta din nordul Moldovei, o zi a Sfintei Dochia . Dupa moartea mamei sale (Elena Nicolau), la varsta de 8 ani, tatal sau hotaraste sa-i largeasca orizontul cultural prin inscrierea sa si a fratelui la un gimnaziu din Lemberg sau Lvov (Polonia). Isi finalizeaza studiile in limbile polona, latina si germana si ajunge sa urmeze cursurile Facultatii de Filozofie , Litere si Stiinte.
Nu reuseste sa-si obtina diploma de doctor in filozofie si nici de inginer, dar conceptiile iluministe ale profesorilor universitatii i s-au infiripat in minte si inima. Revine in Iasi in anul 1804, dar in anul urmator primeste o bursa de studii si pleaca la Viena, la indemnul mitropolitului Veniamin si a tatalui sau, devenit intre timp prim-protopop al mitropoliei Moltovei.Se face cunoscut in armata ruseasca, isi continua studiile clasice la Roma, vizitand pe rand orasele importante ale Italiei si Vezuviul.

Acaparat de pictura, literatura clasica si a Renasterii, isi intalneste si partenera iubirii platonice (Bianca Milesi) in Piata Spaniei din Vatican, trezindu-i latura poetica si dragostea de tara si de neam. Devine membru al Societatii Literare sin Roma , isi finalizeaza studiile si se reintoarce in tara, jucan un rol determinant in Renasterea Moldovei, a romanilor, in general.

Desi se intoarce dupa de Basarabia fusese rupta de Moldova, ramane un mare patriot si se implica in evenimente economice, sociale, politice indraznete, intarind cultura nationala. Dupa mai multe tentative de a intemeia clase, scoli cu predare in limba romana, reuseste sa obtina acceptul de functionare a Gimnaziului Vasilian din partea domnitorului Ionita Sandu Sturdza prin hrisovul din 28 martie 1828, fiind si actul de infiintare a invatamantului superior din Moldova.

In 1834 infiinteaza o scoala de fete la Iasi, in 1835, la data participa la inaugurarea Academiei Mihailene (bazele Universitatii "Al. I. Cuza" de astazi), iar incepand cu anul 1837 a condus teatrul romanesc din Iasi, pe a carui scena erau traduse si interpretate piese si opere straine, dar si originale. Sirul realizarilor sale continua pe toate planurile, mai putin in politica, unde nu a intervenit in schimbarea oranduirii sociale, ci doar o imbunatatea astfel incat sa nu sufere prea mult clasele de jos, oferindu-le vremuri mai ingaduitoare.

Marele carturar este prezentat la o varsta inaintata, stand intr-un fotoliu, scaun, cu privirea indreptata spre stanga, tinand pe genunchi niste hrisoave vechi, iar in mana o pana; pe spatele lui Asachi se afla o mantie care confera sculpturii un usor aer de maretie si grandoare.
Statuia este realizata din marmura alba de Carrara in stil neoclasic. Soclul pe care este asezata este decorat cu inscriptii si altoreliefuri; inscriptia principala reprezinta un omagiu adus carturarului care spune: Primului invatetor din Moldova, Gheorghe Asaki, scoalele romanesci recunoscatoare"; altoreliefurile il prezinta pe Gh. Asachi ca profesor, inmanand coroane de flori elevilor premianti de la Gimnaziul "Vasile Lupu" si pe Gh. Asachi ca arhitect prezentand domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza, planul de constructie al Academiei Romane;

Prin mutarea sa multipla statuia a fost denumita de presa secolului XX "statuia usarnica" . A fost inclusa in Lista monumentelor istorice din judetul Iasi elaborata in anul 2004 de catre Institutul National al Monumentelor Istorice, fiindu-i atribuit codul IS-III-m-B-04319 .
Monumentele istorice ale Iasului, fie ele statui, constructii, marturii istorice, vestigii ale civilizatiilor preistorice, ruine ale unor monumente roase de aripa vremii, fie ele in forma initiala sau restaurata/transformata, sunt o comoara de nepretuit pentru noi, pentru civilizatie si istoria ei, pentru locuitorii orasului, dar si pentru cei din afara, de fapt pentru toti romanii.

Indiferent daca le cunoastem pe toate sau nu, prin simplul fapt ca exista si ca trecem pe langa ele in mod constient sau nu, putem spune ca avem istorie, traditie, oameni, diversitate, rau, bine, dorinta de ne afirma si avansa. Romania dispune de potential natural si antropic, cultural si religios. Toate aceste lucruri si multe altele exista intr-o masura mai mare sau mai mica si indiferent de amprenta timpului vom reusi sa avansam, dupa vechile modele sau dupa propriile noastre idei, aspiratii.

Statuia Gheorghe Asachi reprezinta pentru Iasi, pentru Moldova ca regiune, ceea ce reprezinta pentru Tara Romaneasca Heliade Radulescu sau Ghe. Lazar pentru Muntenia, un ciob din cristalul culturii romanesti,o pagina a cartii noastre de identitate ca moldoveni, ca romani. Studiile sale in strainatate si invatarea limbilor straine au fost motive si pasi in Renasterea romanilor din acea vreme, si a noastra ca urmasi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.