Statuia lui Zeus de la Olimpia

Trimis la data: 2006-03-05
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.70 / 10
Downloads: 1270
Autor: Toni23
Dimensiune: 16kb
Voturi: 79
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Statuia lui Zeus de la Olimpia - La fiecare patru ani un fapt straniu se petrecea in Grecia antica . Chiar daca atenienii se razboiau cu spartanii ori ionienii cu tebanii, si se duceau lupte sangeroase, se asediau orase, paralele cu toate acestea, tinerii din toate regiunile Greciei treceau pe langa armatele in plina ciocnire si orasele impresurate, indreptandu-se spre Olimpia, un mare lacas de cult al lui Zeus, la 260 km sud-vest de Atena.Statuia lui Zeus de la Olimpia
Statuia lui Zeus de la Olimpia - Caci in fiecare a patra vara acolo avea loc o mare sarbatoare, in decursul careia se succedau ritualuri religioase si competitii sportive incrancenate -« Jocurile Olimpice ».

Cat timp dura sarbatoarea, aici domnea pacea. Toti participantii la JourileOlimpice se bucurau de libera trecere la venirea si plecarea din Olimpia ; in schimb razboaiele din regiunile mai indepartate puteau sa-si urmeze cursul. Asa cerea Zeus, zeul suprem al grecilor – deoarece sarbatoarea aceasta se desfasura in cinstea lui. Ba, mai mult: el, atotputernicul manuitor al trasnetelor, poruncise aceasta.

Potrivit legendei, Cronos, tatal lui Zeus, locuia in apropierea Olimpiei, pe un deal. Un oracol il avertiza ca unul dintre fiii lui avea sa-l detroneze. Atunci Cronos si-a inghitit toti copiii, imediat dupa nastere. Dar cand s-a nascut cel de-al saptelea copil, Zeus, Rhea, sotia lui Cronos, a recurs la un viclesug : in locul celui nou – nascut, ea a infasurat in scutece un bolovan, pe care Cronos l-a inghitit in furia sa oarba.

Zeus a fost crescut intr-un loc secret ; odata ajuns mare, el a hotarat sa se razbune pentru faptele crude ale tatalui sau : mai intai l-a facut sa inghita o licuare, dupa care Cronos i-a scuipat din maruntaiele sale, vii si nevatamati, pe cei cinci prunci inghititi. Apoi s-a dat o lupta intre tata si fiu. Zeus a iesit invingator si l-a aruncat pe Cronos in fundul Tartarului, iadul anticilor.

De atunci a ramas unic stapanitor al Olimpului, rege al zeilor si al oamenilor si zeu al vremii. In amintirea victoriei sale, spune legenda, a dat porunca sa se organizeze intrecerile de la Olimpia.

Prin urmare, incepand cu anul 776 i.Hr., s-a oranduit la fiecare patru ani o serbare grandioasa. Perioada dintre jocuri se numea "olimpiada". Fiecare olimpiada primea numele unui invingator din precedentele intreceri. Sarbatoarea, in cadrul careia tineri barbati se intreceau goi in numeroase si diverse sporturi, cautand victoria olimpica, dura cinci zile.

Ca premiu, invingatorii nu primeau decat cununa dintr-o ramura de maslin. Un copil localnic taia aceasta ramura cu o secera de aur, dintr-un maslin despre care se spunea ca-l plantase Heracle, fiul lui Zeus. Astfel se demonstra clar ca premiul nu era acordat de oameni , ci de Zeus insusi. Cele dintai Jocuri Olimpice nu au avut decat o mica amploare. Doar tinerii din imediata vecinatate se intalneau la poalele dealului lui Cronos, in dumbrava sacra, pentru a-si masura fortele in intreceri sportive.

In ceea ce privestecladirile, la inceput nu au existat decat un tezaur, o constrctie care adapostea focul olimpic, un templu al lui Zeus si al sotiei lui, Hera, precum si un mic altar.

Dupa 300 de ani, Olimpi s-a schimbat total : micile intreceri sportive locale se transformasera in cele mai importante jocuri sportive panelenice, la care se adunau cei mai buni atketi si mii de spectatori din intraga Grecie. De vreme ce nu existau case, dormeau in corturi, negustorii isi intindeau tarabele, iar poetii citeau din operele lor in fata unui public numeros si avizat. Iar mica dumbrava sacra se transformase intre timp intr-o padure de statui, temple mai mari si mai mici si altare-Olimpia devenise principalul sanctuar al cultului lui Zeus.

Pe la anul 470 i.Hr., s-a lansat in toata Grecia un appel la donatii, de la bogati si saraci, se dorea inaltarea unui templu al lui Zeus la Olimpia, mai mare si mai aratos decat toate celalalte din Grecia. Iar donatile nu au intarziat sa vina : bani, opere de arta, arme si podoabe – tot ceea ce putea servi, intr-un fel sau altul, la construirea unei case a lui Zeus de o maretie nemaivazuta. Constructia a fost gata la 456 i.Hr.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.