Statul - institutie fundamentala a sistemului politic

Trimis la data: 2013-07-16
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Teorii privind aparitia si definirea statului
In cadrul oricarei societati o componenta importanta a sistemului politic o constituie institutiile politice. Ele asigura derularea si realizarea efectiva a vietii si practicii politice. Principala lor caracteristica este aceea ca au ca obiect de activitate puterea politica, organizarea, transmiterea, exercitarea, conducerea si legitimarea ei. In cadrul oricarui sistem politic se intalnesc doua tipuri distincte de institutii politice: a) institutii politice statale care au in centrul lor statul, cea mai importanta si cea mai veche institutie a societatii si care in functie de natura puterii exercitate se impart in:
Cea mai importanta si eficienta institutie in exercitarea puterii politice a fost si ramane statul. Ea este in acelasi timp si prima institutie politica structurala, organizata si institutionalizata de detinere, exercitare si legitimare a puterii politice. Acest fapt a facut ca nu de putine ori statul sa fi identificat, cu puterea politica, iar aceasta din urma sa fie definita prin stat, ca putere de stat. Si intr-un caz si in altul avem de-a face nu numai cu o suprapunere de termeni ci si cu o lipsa de rigoare, o identificare de continuturi si semnificatii.

Statul nu se rezuma numai la putere, insasi puterea politica nu e doar cea detinuta si exercitata de grupul sau clasa sociala aflata la conducere, ci ea implica si fortele sociale asupra carora se exercita si care dau opozitia politica. Activitatea si actiunea statului e mult mai cuprinzatoare decat puterea politica, ea e generalizanta, are ca spatiu de actiune si alte forme ale puterii sociale, cum ar fi cea economica, sociala, spirituala etc.

In acest sens se poate aprecia ca, "daca termenul Putere, fara vreun alt determinativ, desemneaza adesea Statul, este pentru ca aceasta din urma nu e doar puterea prin excelenta, ci este de asemenea sursa puterii care poate fi exercitata asupra altor persoane". Importanta si esentialitatea statului pentru orice societate a facut ca inca din antichitate ea sa fie supusa unei intense si permanente preocupari a celor ce se ocupa cu descifrarea elementelor vietii sociale si studiul politicii.

Inca din primele sale manifestari, statul a fost vazut intr-o dubla ipostaza, atat ca teritoriu ce desemna si identifica o continuitate sociala cat si ca institutie suprema a societatii. Vechii greci defineau statul cu notiunea de polis-stat cetate, ca asezare delimitata de alta, dar si ca institutie de exercitare a conducerii sociale. La randul lor, romanii, pentru a face o mai mare distincti intre stat ca teritoriu, asezare si stat ca institutie, foloseau doi termeni distincti: de "civitate"-stat in sensul de teritoriu si "res-publica" - ca institutie politica, aceasta din urma fiind mult mai aproape de semnificatiei ei reale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.