Statul roman

Trimis la data: 2012-06-13
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.24 / 10
Downloads: 400
Autor: Alina cirstea
Dimensiune: 14kb
Voturi: 22
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Statul este ansamblul institutiilor, organelor si organizatiilor care asigura exercitarea puterii.Conceptul de stat desemneaza o colectivitate umana situata pe un teritoriu binedelimitat si supusa unei autoritati suverane, detinand un sistem de institutii politice si administrative prin intermediul carora isi exercita functiile, comanda si actioneaza in sensul satisfacerii nevoilor comune ale populatiei sale, respectiv ale natiunii pe care o reprezinta -(Max Weber).
INSTITUTIILEPUBLICE
Institutiile publice sunt unitati patrimoniale create si organizate de stat pentru realizarea functiilor sale in domeniul administratiei publice,in sfera actiunilor social-culturale,de aparare,ordine publica si siguranta nationala si cele privind realizarea altor servicii si activitati de interes public in sistem non-profit.

Institutiile publice cuprind autoritatile unitatilor administrativ-teritoriale,institutiile publice si serviciile publice de interes local,cu personalitate juridica,indiferent de modul de finantare a activitatii acestora.

SEPARAREA PUTERILORI N STAT
Separarea puterilor in stat, numita adesea doar "separarea (sau si separatia) puterilor", este un termen politic creat si folosit pentru prima data de ganditorul politic francez al epociiI luminismului Baron de Montesquieu constituind un model de guvernare a tuturor statelor democratice de astazi.

Conform acestui model, puterea statului trebuie divizata in diferite compartimente cu puteri .i responsabilita.i separate .i independente. Cea mai normala separare a acestor puteri este cea tripartita, care se intalne.te la majoritatea na.iunilor moderne, unde este vorba de puterile legislativa,judiciara .i executiva, cu men.iunea ca aceste func.ii nu au voie sa se afle in aceea.i mana.

PARLAMENTUL
Parlamentul este institutia juridica si politica formata din una sau doua adunari ori "CAMERE",fiecare compusa dintr-un numar diferit de membri (deputati, senatori ),care se bucura de anumite imunitati, avand drept de control asupra autoritatilor executive si fiind unica autoritate legislativa din stat.Parlamentul Romaniei este format din Camera Deputatilor si Senat. Camera Deputatiloreste formata din 332 deputati, si Senatul, din 137 senatori.

Parlamentul adopta legea in vederea reglementarii celor mai importante relatii sociale, de aici rezultand faptul ca nu toate relatiile sociale vor fi reglementate de lege, ramanand astfel ca relatiile sociale de mai mica importanta sa fie reglementate prin acte normative subordonate legii (hotarari, ordine). Parlamentul ia o atitudine in domeniul politicii externe. Astfel de acte exclusiv politice sunt: apelul, mesajul si declaratia.

GUVERNUL
Guvernul este autoritatea centrala a puterii executive,care functioneaza in baza votului de incredere acordat de Parlament si care asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.Guvernul face parte din sistemul organelor sistemului administratiei publice,ocupand in acest sistem locul principal,ca organ suprem al sistemului,concluzie la care se poate ajunge in baza prevederilor din Constitutie,potrivit carora ,,Guvernul exercita conducerea generala a administratiei publice''.Numarul ministerelor este de 15.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.