Statul si administratia publica

Trimis la data: 2009-06-19
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.19 / 10
Downloads: 0
Autor: Corneliu Oprea
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Statul reprezinta o colectivitate umana, stabilita intr-un anumit teritoriu determinat, asupra careia se exercita in mod exclusiv o autoritate politica. Este nevoie, asadar, pentru constituirea unui stat sa fie intrunite trei elemente: teritoriul, populatia si autoritatea politica suverana (autoritatea publica) [1]. El se deosebeste de alte organizatii umane cu aceleasi caracteristici prin natura activitatilor sale fundamentale, desemnate prin termenul de "functii ale statului": functia legislativa, functia executiva, functia judecatoreasca.
Teritoriul este dimensiunea materiala a statului. Teritoriul statului este acea parte a globului pamantesc cuprinzand solul, subsolul, apele si coloana aeriana de deasupra solului si apelor, asupra careia statul isi exercita suveranitatea. Potrivit legilor in vigoare, teritoriul statului roman prezinta urmatoarele caram ctere juridice: inalienabilitatea (art. 3 alin. 1 din Constitutie) - frontierele nu pot fi modificate altfel decat prin Constitutie si nici un alt stat nu poate avea atributii de putere pe teritoriul statului roman si indivizibilitatea. Romania este un stat unitar si indivizibil (art. 1, alin.1 din Constitutie).

Teritoriul, ca element constitutiv al statului, nu poate fi divizat sau incorporat in alte entitati statale, ceea ce nu exclude posibilitatea ca, pentru o mai buna administrare a teritoriului si o mai eficienta satisfacere a necesitatilor colectivitatilor locale, statul sa recurga la organizarea administrativa a teritoriului. Teritoriul Romaniei este organizat, sub aspect administrativ, in comune, orase si judete. In conditiile legii, unele orase sunt declarate municipii (art. 3, alin.3 din Constitutie). Cat priveste populatia, cuprinde doua mari categorii: cetateni ai statului respectiv si locuitorii care nu au aceeasi cetatenie. In cea de-a doua categorie intra cetatenii altor state si apatrizii (persoanele care nu au nici o cetatenie).

Cetateanul este individul care este legat de stat printr-o anumita situatie juridica. Cetatenia romana este situatia juridica care rezulta din raporturile juridice statornice, ce intervin intre o persoana fizica si statul roman, situatie caracterizata prin plenitudinea drepturilor si obligatiilor reciproce, prevazute de Constitutie si de celelalte legi [2]. Autoritatea publica exprima ideea ca, pe un anumit teritoriu, un sistem de organe exercita functiile legislativa, executiva si judecatoreasca, in conditii care exclud subordonarea lui fata de o autoritate superioara sau concurenta.

"Autoritatea publica" nu reprezinta o realitate decat in masura in care exista "organe" sau "autoritati" (Parlament, Guvern, ministere, organe judecatoresti s.a.) competente sa emita, in mod unilateral, acte obligatorii. Statul suveran este statul care are dreptul de a reglementa, in mod liber si fara nici o interventie din partea altui stat, organizarea si functionarea sistemului politic, raporturile dintre stat si cetatean, raporturile patrimoniale dintre indivizi s.a., prin intermediul normelor juridice. In interiorul frontierelor sale, statul exercita o putere exclusiva; el detine puterea de a comanda, de a controla si de a sanctiona in mod suveran [3].
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.