Statut si rol - elemente ale structurii sociale si tipuri de societati

Trimis la data: 2009-08-28
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 7.12 / 10
Downloads: 0
Autor: Burnei Adina
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Oamenii nu se comporta intamplator : in anumite situatii se comporta intr-un anume fel, in altele, in alt fel. Putem vorbi, deci, despre existenta unui tipar al comportamentelor noastre. Acesta este determinat nu numai de specificul cultural, ci si de elementele structurale ale societatii, respectiv statutul, rolul, grupurile, organizatiile, institutiile sociale si comunitatea. Conceptele care delimiteaza elementele structurale ale societatii nu sunt in mod riguros separabile de notiunile care privesc functionarea grupurilor umane.
Opozitia dintre o statica sociala si o dinamica sociala, prezentata adesea ca fundamentala de catre pionierii sociologiei, mai tarziu, a fost catalogata, pe drept cuvant, ca artificiala si chiar periculoasa, in masura in care ea tinde sa induca ideea ca ar putea exista societati pur inerte, a caror punere in miscare ar fi - in acest context - pur aleatorie. Ori, este evident ca una din proprietatile principale a universului uman este continua evolutie.

Daca vom avea grija, insa, sa precizam ca avem de-a face cu un principiu pur metodologic, cu o modalitate de a clasa lucrurile fara a le izola unele de altele, atunci nu va mai exista nici un inconvenient pentru ca cele doua maniere de a observa, cauta, intelege fenomenul social (aceea care-l prezinta ca pe un ansamblu de "unitati" analizabile si aceea care-i demonstreaza functionarea) sa se succeada si completeze reciproc.

Pentru a intelege functionarea sistemului social trebuie sa consideram mai intai ca avem de-a face cu "unitati" sau totalitati in interiorul carora indivizii umani se insereaza si, in consecinta, trebuie sa incepem prin a studia care poate fi locul lor, locul fiecaruia in ansamblul social. "Pentru a realiza acest lucru, extrem de pretioase sunt notiunile de statut si rol "1, situate la intersectia dintre sociologie - ca stiinta de sine statatoare - si psihologia sociala.

Din cunoscutele definitii propuse de Jean Stoetzel deducem ca cele doua notiuni sunt distincte una de cealalta, dar complementare : " daca luam ca centru al observatiei noastre individul, locul pe care-l ocupa determina statutul si rolul sau, statutul sau este ansamblul comportamentelor la care el se poate astepta in mod legitim din partea celorlalti, rolul sau este ansamblul comportamentelor la care ceilalti se asteapta in mod legitim din partea sa".2

A) Statutul
In vorbirea curenta, prin statut se intelege un nivel de prestigiu, de bogatie sau putere. Sociologii folosesc termenul in intelesul de pozitie a unei persoane intr-o retea de relatii sociale, statutul de decan (sau de director de scoala) se refera la o pozitie in sistemul de invatamant la fel ca si cel de elev sau de student. Statutele de mama, bunica, fiica, nepoata etc. indica pozitia persoanei in familie. Raymond Boudon si Francois Bourricaud remarcau faptul ca pozitia intr-o retea de relatii poate avea doua dimensiuni :

orizontala si verticala. Dimensiunea orizontala desemneaza interactiunile reale si posibile pe care individul le are cu alte persoane situate la acelasi nivel social. Dimensiunea verticala se refera la contactele cu persoanele situate intr-o pozitie superioara sau inferioara pe scara ierarhiei sociale.3 In conceptia lor, statutul se defineste ca un sistem de interactiuni egalitare si ierarhice pe care individul le are cu ceilalti membrii ai grupului din care face parte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.