Statutul actual al extinderii UE

Trimis la data: 2010-06-14
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.58 / 10
Downloads: 22
Autor: Radus Marin
Dimensiune: 14kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In present UE este preocupata de capacitatea sa de absortie fata de extinderea unor noi membrii.Daca pana in present se pune problema masurii in care tarile candidate satisfac criteriile de aderare de la COPENHAGA in present se pune problema daca UE poate face fata primirii unor membri.
In momentul de fata Romania si Bulgaria sunt in mod clar considerate drept tari membre incepand cu 1 ianuarie 2007.Negocieri privind aderarea sunt in curs cu Croatia si Turcia.
Alte tari(Serbia,Muntenegru,Bosnia si Hertegovina) au acorduri de stabilizare si asociere cu U.E.Fosta republica Iugoslava a MAcedoniei a primit statutul de tara candidate.Exista parerea in Germania ca procesul de extindere sa se opreasca dupa aderarea Bulgariei,Romaniei si a Croatiei.Cancelarul Germaniei sustine ideea definirii unor noi parteneriate privilegiate pt tari din Balcanii de V.

Parlamentul European a solicitat ca pana la 31 dec 2006 comisia sa defineasca exact capacitatea de absortie a U.E sis a o foloseasca drept criteriu de aderare pt noile tari.. In opinia Comisiei Europene este necesar ca tarile membre sa isi respecte angajamentele fata de tarile candidate pt a pastra credibilitatea UE ca actor international si pt asigurarea,stabilitatea si securitatea in Europa.

In ceea ce priveste tarile din Balcania de V,Comisia Europeana a propus un set de 3 masuri de natura sa apropie tarile de statutul de membre.Primele masuri se refera la inlaturarea obstacolelor din calea comertului,productiei si investitiilor Este in domeniul dinstinc fata de problematica extidnerii.Acesta politica are in vedere dezvoltarea de rel. privilegiate cu vecinii in domeniul respectarii drepturilor omului,spurematiei legii,bunei guvernari,dezvoltarii durabile.

Aceasta politica a fost definite de comisia Europeana in martie 2003 si are in vedere tari situate in partea de est,respective Ucraina,Belarus si Moldova.In partea de sud a continentului acest process de dezvoltare a unei bune vecinatati europene are in vedere tarile curpinse in proc. Barcelona : Algeria, Egipt , Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc,Siria,Tunisia, si Autoritatea Palestiniana. In ceea ce priveste Rusia ea face obiectul unui parteneriat strategic separate care a fost definit tot in 2003 si care cuprinde si spatii commune:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.