Statutul profesiilor liberale

Trimis la data: 2019-11-27 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: catalinatania Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Legislatia romaneasca pana in prezent nu cuprinde un cadru general de reglementare, de exercitare si control, privind legalitatea practicarii profesiilor liberale.
Parlamentul European si Consiliul European au adoptat in prima jumatate a anului 2005 directive care definesc conceptul de "profesie liberala".
In acest context, legislatia romaneasca urmeaza sa armonizeze propriile-i reglementari in functie de "viziunea europeana privind libera circulatie a persoanelor serviciilor si capitalurilor".
Referate similare: Nu exista referate similare

Aceasta gandire vine sa suplineasca un mare gol existent in legislatia romaneasca cu privire la reglementarea profesiilor liberale.
Abordarile multiple in acest domeniu au avut la baza interesele pe care diferite grupuri profesionale (unele liberale) le-au promovat, dupa 1989 in Romania.
Intrucat, in acest domeniu mostenirea nastra este destul de saraca, iar conditiile economice-sociale si politice sunt in plina desfasurare, adaptarea la noutatile existente pe plan european si international trebuie, cat de cat, sa ingaduim aceasta aormalitate si sa luptam in acelasi timp pentru armonizare, pentru infiintarea si dezvoltarea profesiilor liberale cu adevarat in Romania, dupa aderarea la Comunitatea Europeana de la 1 ianuarie 2007.
Legislatia romaneasca, in aceasta materie nu numai ca nu prezinta o abordare unitara a profesiilor liberale, dar inconsecventa si lipsa de armonie, de logica uneori, au contribuit la crearea de conflicte profesionale ireconciliabile.
In Romania exista profesii liberale aprobate in baza unor legi speciale organice ordinare, profesii liberale recunoscute in baza unor ordonante de Guvern privind asociatiile si fundatiile si respectiv profesii liberale reglementate prin recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale.
Implicatiile acestei stari confuze, lipsa de principalitate conduc si provoaca deopotriva consecinte negative, care pot hotari decisiv soarta societatii romanesti pentru o lunga perioada, deoarece au legatura cu domenii sociale fundamentale precum: avocatura, activitatea notariala, activitatea d eaudit financiar, arhitectura, asistenta medicala, medicina, invatamantul etc.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.