Stiinta administratiei

Trimis la data: 2010-08-04
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 54
Nota: 9.08 / 10
Downloads: 710
Autor: Marius Enache
Dimensiune: 78kb
Voturi: 43
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dezvoltarea stiintei administrative (Chevallier, 1994; Denhardt, 1999) a cunoscut o evolutie complexa de-a lungul timpului, prezentind particularitati si abordari diferite de la o epoca la alta si de la o societate la alta. Realizarea unui acord asupra unei incadrari si definiri clare a stiintelor administrative a fost si este un efort deosebit de dificil in lipsa unui acord asupra:obiectului, plasat intre studiul stiintei administratiei si studiul ansamblului organizatiilor publice;metodelor folosite, plasate intre drept, sociologie, stiinte politice, etc;finalitatilor urmarite plasate intre obtinerea unui model pragmatic de functionare a organizatiilor publice si o cunoastere dezinteresata a fenomenului administrativ;conjugarii la plural sau singular; este vorba de stiinta administratiei sau stiinte administrative?
Este evident faptul ca existenta acestor dezbateri conceptuale nu reprezinta un aspect exclusiv negativ; putem considera ca datorita lor stiintele administrative au cunoscut o efervescenta de idei care le-a marcat si imbogatit evolutia. Este important de retinut faptul ca evolutia domeniului administrativ a fost esential conditionata de doua perspective distincte:una care vizualiza in mod esential administratia publica in postura de instrument de actiune a statului; ne referim aici in primul rind la evolutiile din Europa continentala, evolutii care trebuie intelese in contextul eforturilor de formare a statului natiune;

O a doua care percepea administratia publica din punctul de vedere al organizarii ei pe baze de eficacitate si eficienta; este vorba aici de curentul american, care trebuie inteles in contextul dezvoltarii societatii industriale si a unei traditii administrative mai putin stricte.

Rolul administratorilor publici poate fi inteles pe baza unor abordari distincte:o abordare juridica, ce accentueaza rolul administratiei in aplicarea si impunerea legii si in promovarea functiilor juridice: dreptul are pentru birocratie o dubla functie:organizationala/operationala; pe plan intern, dreptul organizeaza viata administrativa dand coerenta si unitate structurilor administrative;el cimenteaza institutia administrativa prin supunerea la reguli comune, definind pozitia agentilor, angajarea, articularea functiilor, stabilind regulile necesare intre elementele constitutive si asigurind functionarea aparatului administrativ, repartizand competentele si fixand ierarhiile specifice. Cand Administratia Publica actioneaza in directia societatii ea nu o poate face fara medierea dreptului, vector privilegiat in relatia administratie/administrati.

- o abordare politica relationata cu functiile legislative ale guvernamintului si procupata de asigurarea cadrului constitutional necesar unei relatii armonioase intre administratie si societatea democratica. Este extrem de important sa constientizam faptul ca administratia publica trebuie inteleasa exclusiv prin prisma unei integrari in cadrul conceptului de democratie, bazat pe urmatoarele idei: importanta demnitatii si integritatii individului care este dotat cu anumite drepturi inalienabile pe care administratia trebuie sa i le garanteze;

egalitatea vazuta ca dreptul egal al fiecarui cetatean la viata, libertate si cautarea fericirii (mai mult decit atit, diferentele in termeni de avere sau pozitie sociala nu ar trebui sa reprezinte un motiv pe baza caruia administratia sa trateze preferential un grup sau altul); libertatea, inteleasa ca dreptul de autodeterminare al fiecarui individ - si aceasta nu doar ca lipsa a constringerilor ci ca posibilitate de a actiona in urmarirea propriilor scopuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.