Stiinta comunicarii versus semiotica

Trimis la data: 2002-05-12
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.42 / 10
Downloads: 563
Autor: Elena Soare
Dimensiune: 7kb
Voturi: 26
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Stiinta comunicarii versus semiotica
Marcel Danesi spunea că, teoreticienii comunicării se concentrează în special pe studiul fabricării mesajului ca proces, pe câtă vreme semioticienii îşi orientează atenţia pe semnificaţia mesajului şi pe modul de construcţie a acesteia (Mesaje şi semnificaţie. O introducere în Semiotici, 1994).
Stiinta comunicarii versus semiotica
Stiinta comunicarii versus semiotica

El sugerează că atât ştiinţa comunicării cât şi semiotica sunt de fapt studii sistematice asupra semnelor. Interesant că Danesi afirma despre semiotică că aceasta studiază mai întâi semnificaţia şi apoi comunicarea.

Stiinta comunicarii versus semiotica
Definiţiile şi distincţiile lui Danesi referitoare la ştiinţa comunicării şi semioticii mi-au capturat interesul deoarece într-un fel, el întrevede o linie de demarcaţie între cele două arii de studiu care dealtfel sunt foarte strâns îmbinate. În continuare am încercat să sintetizez aceste diferenţe.

Stiinta comunicarii versus semiotica
Sunt de acord că până acum nu sunt convins în întregime de acest mod de a distinge între semiotică şi ştiinţa comunicării. Totuşi considerăm că are o valoare deosebită. O reflecţie asupra acestor subiecte ne vor ajuta atât pe noi, cât probabil şi pe cititor să le înţeleagă mai bine.

Stiinta comunicarii versus semiotica
Astăzi suntem în plină eră a informaţiei. Manipularea informaţiei este definită ca principala activitate comercială a zilelor noastre. Indiferent de nivelul pe care ne situăm, suntem cu toţii consumatori de informaţie. Deasemenea, cei mai mulţi dintre noi au de-a face cu dirijarea, procesarea, lansarea, transmiterea sau vânzarea informaţiei, şi toate acestea ca un mod de viaţă.

Informaţia este livrată în tot felul de pachete sau mai bine zis este transmisă prin tot felul de suporturi media.Tot felul de mesaje sunt transmise tuturor tipurilor de audienţă.

Informaţia este elementul cheie al ştiinţei comunicării şi probabil tot aşa şi pentru semiotică. Considerăm informaţia a fi materia primă pentru construcţia mesajelor şi crearea semnificaţiei. Semnele sunt o colecţie de biţi şi cuante de informaţie. Informaţia este ceea ce noi descifrăm din semne. De remarcat că decodarea se poate derula deoarece unele tipuri de codări este întotdeauna o parte din “creaţia” semnului. Chiar şi semnele iconice care sunt “reprezentări directe a unui referent”, precum sunt ele definite de Danesi, pot fi codate pentru a le face transferabile prin orice mediu.

Să luăm o floare ca fiind referentul. O reprezentare iconică a unei flori ar putea fi o mână ce desenează, o pictură sau un tablou colorat. De la cel mai nesemnificativ icon (desenatorul) până la cel mai reprezentativ icon (tabloul colorat), este necesar de a crea un semn pentru reprezentarea codată a informaţiei (i.e. model, textură, culoare). Un parfum ce miroase “asemeni” florii este deasemenea o reprezentare iconică a unui obiect real.

Ne gândim astfel la toate procesele chimice necesare codării mirosului florii printr-o substanţă. Nimic nu este perceput de către mentalul nostru fără să fie trecut prin simţurile noastre (J.A.Comenius, 1592 -1670).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.