Stiinta vitaminelor

Trimis la data: 2006-07-12 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 3249
Autor: Diana Tigau Dimensiune: 916kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Poate nici o ramură a cercetărilor medicale nu a suferit o evoluţie aşa rapidă în ultimii ani, ca ştiinţa vitaminelor. Noi nu mai concepem aceste substanţe ca factori alimentari de necesitate vitală, care sunt indispensabili proceselor vitale atât organismului animal şi sistemelor de organe, ci pe un plan mai mare, ca substanţe de care sunt legate pur şi simplu fenomenele lumii vii. Dacă este permis să alăturăm cuvintelor lui Pfluger „fără albumine nu există viaţă”, „fără vitamine nu există viaţă”, atunci se poate înţelege ce înseamnă progresele realizate în ultimii ani, în elucidarea structurii chimice a vitaminelor.

Nu se poate nega importanţa lor pentru medicul de familie care vrea să le introducă în terapie. În medicină adăugarea substanţelor lipsă din alimentaţie sau a anumitor extracte, chiar în cantităţi minime, a putut compensa lipsurile alimentare.

Definiţia vitaminelor. Vitaminele au fost considerate ca substanţe cu acţiune specifică, sintetizate în plante şi care au un anumit rol în celula plantei; hormonii au fost consideraţi ca produse ale regnului animal, cu un rol asemănător în viaţa animală. Există vitamine care nu sunt fabricate numai în plante, ci şi în organismul animal, şi invers există hormoni care se găsesc peste tot în organismul vegetal. Drept exemple pentru aceste două cazuri numim Vitamina C care este fabricată şi de ficatul câtorva animale, şi o substanţă cu acţiune asemănătoare hormonului folicular, care este foarte răspândită în regnul vegetal şi care s-a păstrat în cărbune până astăzi de mai mult de 100 milioane de ani.

Astfel nu se mai poate menţine separaţia riguroasă între vitamine şi hormoni ,dar nu numai din punct de vedere al biologiei generale dar şi din punct de vedere pur chimic. Cât de variate ar fi configuraţiile chimice întâlnite la aceste două grupe de substanţe, totuşi trebuie constatat pe de o parte , că o anumită structură chimică, care de exemplu este foarte evidentă la sterine, se găseşte odată la vitamine, odată la hormoni. Pe de altă parte au fost constatate strânse legături biologice între vitamine şi hormoni, de toţi cercetătorii care s-au ocupat cu problema vitaminelor.

Vitaminele sunt substanţe fără de care nu se poate petrece nici un fenomen vital, sunt de multe ori alcătuite dintr-o parte activă, aşa numitul grup prostetic şi un grup de structură mare, de cele mai multe ori de natură proteică, care are rolul de a lega grupul prostetic de celulă. În acest sens vitaminele şi hormonii ar trebui să fie considerate ca substanţe active propriuzise, care pentru acţiunea lor asupra şi în celulă necesită legarea de un grup cu moleculă mare. Grupul activ şi cel cu molecula mare ar constitui deci împreună, ceea ce numim enzimă. S-ar vorbi deci în loc de vitamine şi hormoni de vitazime şi hormozime .

Întregul grup de substanţe similare ar putea fi caracterizat sub denumirea de ergozime. Putem spune că organismul animal este nevoit să ia vitaminele prin alimentaţie, fie ca atare, fie ca provitamine, deoarece nu poate face sinteza lor. În orice caz le primeşte practic din regnul vegetal, fie direct prin alimente vegetale, fie indirect prin alimente de origine animală.

Lipsa unei vitamine dintr-o raţie alimentară duce forţat la o modificare în activitatea celorlalte vitamine. Simptomele de insuficienţă, care rezultă după lipsa unei vitamine din raţia alimentar, nu permit concluzii precise asupra funcţiunii în organism a acelei vitamine. Dacă totuşi fenomenele de insuficienţă sunt considerate caracteristice pentru diferitele manifestări clinice, numite avitaminoze,se datoreşte faptului că ele se observă sub aceleaşi condiţiuni în acelaşi mod, după excluderea uneia dintre vitamine.

Vitaminele sunt componente ale alimentelor, necesare organismului în cantităţi mici. Organismul animal nu poate sintetiza vitamine. Lipsa lor din hrană provoacă îmbolnăviri grave, care pot duce la moartea animalului. Simptomele bolii dispar dacă se introduc din nou în hrana animalului substanţele care îi lipsesc. Vitaminele sunt substanţe cu acţiune regulatoare a funcţiunilor celulelor. Unele dintre vitamine servesc organismului pentru sinteza unor coenzime.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.