Stiintele limbajului si semiotica

Trimis la data: 2013-09-12
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.22 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ideea fundamentala a lingvisticii integrale, prezentata in forma extrem de simpla, este: in fiecare moment al desfasurarii sale, limbajul functioneaza, actualizind, generind si comunicind/ construind continuturi, nu intr-un singur plan (al limbii, sau universal, sau al individului), ci in trei planuri simultan. Orice act lingvistic produce si vehiculeaza totodata 1) continuturi virtual inteligibile de catre toate fiintele umane, 2) continuturi accesibile doar vorbitorilor aceleiasi limbi si 3) continuturi accesibile in mod singular fiecarui individ luat izolat.
pragmatica (Charles Sanders Peirce, John Austin, John Searle, Paul Grice, Oswald Ducrot, Neil Smith, Deirdre Wilson)
ele se confrunta in ce priveste ideile fundamentale despre natura limbajului, metodele stiintifice ale lingvisticii, apartenenta epistemologica a acestei stiinte etc. etc.spre exemplu:
structuralistii cred ca limbajul este in esenta lui un mijloc de comunicare (un cod prin care se transmite informatie de la un individ la altul)

generativistii sustin, in schimb, ca limbajul este un instrument al cognitiei si gindirii, mai exact un sistem de computare sintactica a informatieipragmatistii cred ca functia de baza a limbajului nu e nici comunicarea, nici cognitia, ci influentarea actiunii sociale si programarea viitorului. intr-un studiu din 1973 (La situacion en la linguistica), Coseriu afirma ca tensiunile intre diferitele abordari din lingvistica pot fi rezolvate daca intelegem ca limbajul nu este 'un singur' lucru, si noi nu avem un singur tip de competenta lingvistica, ci exista 3 planuri ale limbajului si trei tipuri de competente.

Odata acceptat acest principiu, ar trebui spus ca structuralismul se ocupa in principal cu planul istoric si competenta idiomatica, iar lingvistica generativa cu planul universal si competenta elocutionala. Coseriu nu face nici o referire la pragmatica, atunci cind spune ca planul al treilea al limbajului, cel individual, si competenta expresiva ar trebui studiate de o disciplina numita lingvistica a textului. Totusi, astazi unii cercetatori, buni cunoscatori ai integralismului lingvistic, considera adecvata abordarii acestui plan tocmai pragmatica (v., de ex., de la Facultatea de Litere din Cluj, prof. dr. Carmen Vlad, in vol. Textul-aisberg - si nu numai).

important de retinut este ca 1. paradigmele pomenite isi disputau intiietatea in lingvistica doar fiindca fiecare reducea limbajul la cite un singur aspect din cele 3 semnalate de Coseriu si 2. lingvistica lui Coseriu se numeste integrala tocmai fiindca isi asuma studierea limbajului in toate aceste dimensiuni ale sale. Ea se plaseaza polemic in raport cu celelalte paradigme, dar in acelasi timp isi doreste sa integreze intr-o lingvistica unitara descoperirile valabile facute in structuralism, gramatica generativa si pragmatica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.