Stilistica

Trimis la data: 2012-12-02
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 0
Autor: stanca
Dimensiune: 15kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.Epitetul: e figura de stil in care unui termen i se acorda o insusire speciala.
2. Personificarea: e fig. de stil in care insusiri omenesti sunt puse pe seama obiectelor, anotimpurilor, enimalelor, etc.
3.Repetitia: e procedeul artistic in care se reia un cuvant cu scolpul de a scoate in evidenta o imagine artistica.
4. Enumeratia e fig. de stil in care se insiruie mai multi termeni de acelasi fel cu scopul de a scoate in evidenta o imagine artistica.
5.Comparatia: e fig. de stil in care sunt asociati doi termeni cu insuiri comune cu scopul de a scoate in evidenta primul termen
6. Antiteza: e fig. de stil in care sunt asociati doi termeni cu insusiri opuse.

7.Inversiunea: e fig. de stil in care se schimba ordinea obisnuita a cuvintelor. Practic inversiunea e un epitet antepus.
8.Anafora: e fig. de stil in care se repeta cuvantul a inceputul fiecarui vers pentru a obtine o simetrie a textului.
9.Aliteratia: e fig. de stil in care se repeta consoane pt. a obtine un efect sonor. Se prefera consoane cu o puternica sonoritate: V,Z,R,L,P,J

10.Asonanta: e fig de stil in care re repeta vocale pt. a obtine un efect sonor.
11.Interogatia retorica: e fig. de stil in care se pun mai multe intrebari la care nu se asteapta un raspuns, ca pretext pt. o meditatie.
12.Invocatia retorica: e fig. de stil in care se evoca o personalitate, o muza, ca pretext pt. o meditatie. Practic se realizeaza un substantiv in Vocativ.

13. Oximoronul: e fig. de stil in care aceluiasi termen i se confera 2 insusiri opuse.
14.Metafora: e fig. de stil in care unui termen i se confera o insusire neobisnuita pe baza unei compartii din care lipseste termenul`ca`.
15.Litota: e fig de stil in care se micsoreaza dimensiunile unui termen. Aceasta nu are o tehnica de formare, ci se realizeaza prin intermediul:
a)unei repetitii: Soricelul e mic, mic, mic.
b)unei comparatii: Are nasul mic cat o samanta.
c)unui diminutiv: Si ce fata frumusica are mama!

16. Hiperbola: e fig. de stil in care se maresc dimensiunile unui termen. Acesta nu are o tehnica de formare , ci se realizeaza prin intermediul:
a)epitet: brazii uriasi
b)comparatie: om inalt cat un munte
c)metafora: si Voda-i un munte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.