Stilul beletristic

Trimis la data: 2011-07-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 1907
Autor: MANOLE CORINA
Dimensiune: 14kb
Voturi: 64
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Are ca domeniu de comunicare sfera esteticului, realizand o forma speciala de comunicare - comunicarea artistica (definibila prin: functia poetica, dubla finalitate -> cunoastere artistica + delectare estetica, functionalitate a discursului).Cuprinde: operele literare in proza si versuri (epice, lirice si dramatice), eseuri, jurnale literare, amintiri, memorii.
Forme de manifestare
Monolog ->oral: balada, doina => specii folclorice !
-scris: jurnalul, romanul, nuvela
Dialogul ->oral - strigaturile, teatrul pop (irozii)
-scris - extrem de rar.

Emitatorul si receptorul
Emitatorul - autorul (idea de "specializare" nu se aplica precum in celelalte cazuri, intrucat nu toti scriitorii sunt licentiati in literatura sau stilistica; ideea de "scriitor profesionist" este, de asemenea, greu de definit in conditiile in care putini scriitori au trait din condeiul lor.

Azi - M. Cartarescu
M Preda, / i�� Eminescu - vol. antum 1883
Caragiale - va pleca in exil
Creanga - debit de tutun, invatator...)
Receptorul - Cititorul concret

Fiecare carte are un "cititor-tinta", "cititor-ideal"
IMP! Discursul literar este constituit pe o pluralitate de conventii estetice - referent fictional (universal descris e imaginar)
Instante fictionale ale comunicarii artistice (narator/eul liric, personaje, cititor abstract)
Functia mesajului : - textul literar e degrevat de functiile practice ale actului de comunicare
-textul are forta de sugestie (imaginea artistica e procedeul de comunicare predilect) si expresivitate => se adreseaza imaginatiei si sensibilitatii cititorului (ac. e specificul relatiei dintre emitator si receptor)

CARACTERISTICI
-Stilul literaturii culte e caracterizat prin ORIGINALITATE prin elemente specifice personalitatii si optiunilor estetice (de ex apartenenta la un curent/scoala literara -> simbolism - folosirea simbolului) ale fiecarui scriitor => caracterul individualizat al stilului.In raport cu normele limbii literare - autorul isi poate permite un anumit nivel de libertate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.