Stilul jurnalismului

Trimis la data: 2015-06-14
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_M
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Stilul - totalitatea particularitatilor lexicale, morfologice, sintactice, topice si fonetice precum si a procedeelor caracteristice modului de exprimare - orala si scrisa - a unui individ, a unei categorii sau a unei colectivitati de vorbitori.
(Dictionarul de termeni lingvistici)
Stilul individual - se indeparteaza de norma si se constituie pe axa orizontala a limbii
Stilul functional - se apropie de norma, se conformeaza ei si o reprezinta, prezentandu-se ca o varietate a limbii literare si avand drept caracteristica esentiala unitatea (trasaturi comune cu celelalte varietati ale limbii literare).
- se constituie pe axa verticala a limbii,
- stilul folosit intr-un anumit domeniu de activitate
2. Conceptul de diasistem la Ion Coteanu:
- diasistem - sistem lingvistic desprins din analiza a doua sisteme (graiuri, dialecte) cu similitudini partiale; supersistem
(DEX)

multimea aspectelor particulare sub care se infatiseaza un idiom impune cu necesitate cautarea unui punct de referinta stilistica avand drept calitate fundamentala stabilirea sau chiar fixitatea.
el ar semana deci cu un nucleu generator de limbaje, caruia i s-ar putea "comanda" sa indice pana la o anumita treapta ce caracterizeaza un mesaj poetic, unul stiintific, unul popular etc.
el ar fi chintesenta unui idiom natural intr-un anumit moment, adica un diasistem
diasistemul se concretizeaza in anumite conditii intr-un limbaj sau altul

limbajul, care se afla pe o treapta mai joasa de concretizare, se manifesta prin mesaje, care reprezinta unitatea stilistica fundamentala, partile lor componente (propozitia, fraza, sintagmele, denotatia, conotatia etc.) fiindu-le subordonate functional:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.