Stiluri de conducere in administratia publica

Trimis la data: 2009-06-13
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 8.18 / 10
Downloads: 1
Autor: Razan Vladescu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Stilul managerial poate fi definit ca modul in care un manager obtine rezultate. Managerii trebuie sa fie constienti de propriul lor stil preferat dar si de necesitatea adaptarii sale la nevoile situatiei. Acest fapt implica alegerea unor oameni ale caror stiluri sa fie conforme cu situatia sau care sa fie in stare sa-si ajusteze stiulul la circumstante. [1]. Faptul ca stilul de conducere influenteaza rezultatele activitatii de conducere si eficienta intregii activitatii a grupului condus este in prezent pe deplin acceptat atat la nivel teoretic cat si in activitatea practica de organizare si conducere.
In literatura de specialitate exista numeroase abordari ale stilului de conducere, unele punand accentul pe aspectele comportamentale, altele pe structurile bazale ale personalitatii omului. [2] Stilul este felul propriu de a fi, de a se comporta si de a actiona al managerului in procesul conducerii. Stilul de conducere reprezinta modul concret de exercitare a rolului de manager, de transpunere efectiva in plan comportamental a exigentelor ce decurg din statutul de manager.

Notiunea de stil reuneste intr-un ansamblu dinamic trasaturile si particularitatile psihice si psiho-sociale ale managerilor, comportamentele acestora in exercitarea managementului si conditiile concrete in care se desfasoara activitatea de management.
Importanta cunoasterii si evaluarii stilurilor de conducere decurge din mai multe considerente: datorita efectelor pe care le au stilurile de conducere asupra mediului psihologic, psihosocial si relational din cadrul organizatiilor, cat si asupra rezultatelor activitatii de productie, asupra productivitatii si asupra eficientei intregii activitati;

datorita capacitatii de difuziune a stilurilor de conducere, capacitatii de influentare a angajatilor din organizatie. Stilul de conducere se poate propaga si la alte niveluri ierarhice, indeosebi la nivelurile ierarhice inferioare. Nu este deci indiferent ce stil de conducere au persoanele de la nivelurile superioare ale ierarhiilor organizationale, intrucat ele pot influenta stilul de munca al tuturor subordonatilor;

stilul managerilor poate influenta orientarea activitatii intregii echipe de conducere; stilul de conducere nu are doar o relevanta personala ci si una organizationala, adica influenteaza organizatia in intregul ei.Dupa modul de luare a deciziilor, a devenit clasica, clasificarea facuta de Kurt Lewin si colaboratorii sai. Aceasta clasificare contureaza trei tipuri de stiluri de conducere: autoritar, democratic si liberal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.