Stilurile functionale ale Limbii Romane ( Cu exemple de texte )

Trimis la data: 2013-03-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.04 / 10
Downloads: 2
Autor: mihaiberbece1998
Dimensiune: 17kb
Voturi: 16
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.Stilul Beletristic:stilul literaturii artistice;utilizeaza imagini artistice, cuvinte cu sens figurat, cuvinte expresive, figuri de stil;se adreseaza mai ales imginatitei si si sensibilitatii cititorului, bogat in elemente lexicale (arhaisme, reginonalisme, neologisme, elemente de jargon si argou care au ca scop reflectarea realitatii;stilul belestristic este conotativ.
Exemplu:
"A fost destul ca sa rasara
Dupa furtuna blandul soare
Si pustiile ogoare
Cu mult mai mandre reiinviara."

2. Stilul Publicistic:este caracteristic ziarelor si revistelor; se foloseste atat in presa scrisa cat si in cea audiovizuala;se adreseaza cititorului cu o cultura medie;stirile se redacteaza clar, succint, precis, la obiect;uneori, exprimarea recurge la un lexic bogat, variat, cu virtuti expresive, menit sa convinga si sa determine, in acelasi timp stari efective.

Exemplu:
"Sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat incepand cu anul viitor, prin inlocuirea actualei taxe de prima inmatriculare, cu o taxa de mediu in functie de nivelul de poluare."

3. Stilul Stintific:Cuvintele sunt monosemantice;Exprimarea clara, concreta, precisa;Se utilizeaza in sensul denotativ al cuvantului;Fiecare domeniu al stintei isi are vocabularul sau propriu.

Exemplu:"Versantii sunt suprafete care au rezultat in urma adancirii raurilor. Se alfla deasupra albiei sau a teraselor. Inclinarea si forma lor depind de durata evolutiei, de roca, de sturctura geologica, etc."

4. Stilul Administrativ (official):este folosit de catre diverse institutii si inteprinderi in actele oficiale emise: cereri, adeverinte, certificate, procese verbale, etc.;foloseste clisee verbale sau formule lexicale proprii;exprimarea este concisa, obiectiva, neutra (nu se folosesc figuri de stil).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.