Stingerea obligatiilor

Trimis la data: 2015-10-20 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: DenisaSimona_P Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Atit in trecut cit si in prezent deosebim doua faze de existenta a obligatiilor:
- faza de creanta, faza in cuprinsul careia debitorul datoreaza ceva creditorului, faza in care protagonistii se afla "fata in fata", in asteptarea executarii creantei nascute dar neindeplinite.
- faza de executie, faza in cursul careia, daca debitorul nu si-a indeplinit in mod voluntar, saAtit in trecut cit si in prezent deosebim doua faze de existenta a obligatiilor:
- faza de creanta, faza in cuprinsul careia debitorul datoreaza ceva creditorului, faza in care protagonistii se afla "fata in fata", in asteptarea executarii creantei nascute dar neindeplinite.
- faza de executie, faza in cursul careia, daca debitorul nu si-a indeplinit in mod voluntar, sarcinile izvorite inca din prima faza, creditorul, prin forta de constringere a statului, va putea sa-si vada realizata creanta pe seama patrimoniului debitorului sau (si, uneori, chiar asupra persoanei debitorului).

Aceasta instiutie de la aparitia ei decade pina in epoca lui Justinian care o reabiliteaza, cu scopul vadit de-a mai oferi un instrument util de stingere a obligatiilor in cadrul actiunilor reale; in prezent compensatia este folosita cu succes, cu atit mai mult cu cit raporturile reale dintre partile raporturilor obligationale s-au complexificat. Incercam sa vedem ce se urmarea, prin compensatie.
Punerea la dispozitia debitorului a unei exceptii in aparare impotriva reclamantului care are, fata de el, tot o datorie lichida, ajunsa la termen si de aceeasi natura in primul rind.

Insa sa observam ca judexul avea posibilitatea de-a nu tine cont de compensatia ceruta de catre pirit. El putea sa respinga exceptia invoAZcata pentru un motiv precum acela al existentei unei alte hotariri judecatoresti care consacrase:
- fie non-existenta vreunei creante ; - fie stingerea fostei creante Si in al doilea rand, scopul urmarit de parti prin compensatie este acelasi in toate actiunile, fie ele personale sau reale, de drept strict sau de buna-credinta. Daca a fost efectuata din eroare compensatia, pe calea unei condictio indebiti, partea interesata putea cere repetitiunea platii, inclusiv a daunelor-interese, dat fiind ca, prin compensatie se sting si obligatiile accesorii.

Tot prin intermediul institusiei compensatie, se stingeau si garantiile creantelor puse in balanta, ceea ce nu era intotdeauna in interesul debitorului. Din acest motiv, debitorul avea alegerea invocarii compensatiei pe cale de exceptie sau, dimpotriva, pastrarea actiunii separate impotriva reclamantului, dupa cum judecatorul nu era tinut de exceptia de compensatiune a piritului din proces.
Era necesara indeplinirea cumulativa a citorva conditii, pentru ca exceptia de compensatie sa poata fi sustinuta in proces si anume:

- in primul rind, chiar daca, in general, cauza obligatiilor ce urmau a fi compensate nu avea o importanta capitala, nu puteau fi operate; - in al doilea rind, datorita faptului ca acest mijloc exceptional tinea loc de plata, era necesar, in viziunea unei constitutiuni imperiale, sa existe simili-tudine, identitate de obiect al datoriilor, intrucit creditorul nu putea fi dezavantajat prin oferirea a unui alt bun decit cel pretins

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.