Stomacul

Trimis la data: 2010-06-03 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 25
Autor: Andrada Rozea Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1.Configuratie externa.
Reprezinta segmentul cel mai dilatat al tubului digestiv avand forma literei; forma si dimensiunile depind f mult de gradul de umplere si de tonicitatea musculaturii gastrice.Are 2 portiuni principale :una verticala;una orizontala.

Ii descriem :
-2 fete : ant si post
-2 marginei : mica curbura=priveste spre dreapta si superior ; marea curbura=stanga si inferior
-2 orificii : cardia=orificiul de comunicare cu esofagul ; pilor= orificiul de comunicare cu duodenul.

Mica curbura prezinta aproximativ in mijlocul sau o incizura constanta numita incizura angulara.Planul imaginar care uneste incizura angulara cu punctul cel mai decliv al marii curburi separa portiunea verticala de cea orizontala a stomacului.Marea curbura incepe la stanga fata de esofagul abdominal printr-o alta incizura numita incizura cardiaca(unghiul lui His). Ea urca spre m. diafragma apoi coboara privind initial spre stanga apoi spre inferior.

La nivelul portiunii verticale (pars digestoria) au fost descries 3 regiuni:
a)regiunea cardiala= se afla in jurul cardiei si este practic regiunea unde mucoasa partii verticale prezinta glande productoare de mucus fara glande productoare de HCl si pepsinogen.
b)fornixul gastric-situat superioar de un plan orizontal dus tangent la incizura cardiala.
c)corpul stomacului reprezentat de restul portiunii verticale.

Portiunea orizontala are rol in a evacua ritmat si fractionat continutul gastric catre duoden. E format din 2 segmente:
-antrul pyloric
-canalul pyloric

Limita intre aceste 2 portiuni fiind un sant-santul pyloric/prepiloric. La randul sau canalul pyloric e separate de D1 prin orificiul pyloric care prezinta la exterior santul duodeno-piloric care pe fata anterioara are frecvent o v. numita v. prepilorica Mayo.De la nivelul curburilor gastrice, peritoneul se reflecta pe organele din jur ; aceasta reflexie e rest al celor 2 mezouri ale stomacului primitiv din perioada embrionara (mezogastrul ventral si dorsal).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.