Stomatitele

Trimis la data: 2010-11-08 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 250
Autor: Boiangiu Isabela Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cauze predispozante: carentiale(boli de nutritie), boli cronice si diferite oraganopatii indeosebi gastroenteritele si nefritele cronice. Aceste cauze actioneaza prin diminuarea reactivitatii cavitatii bucale fata de diferite solicitari instalandu-se perturbari trofice si circulatorii, ceea ce reprezinta fondul pe care se dezvolta procesul inflamator.

Factori ocazionali: - actiunea mecanica exercitata de corpi staini inplantati in mucoasa, alimente dure, taierea coltilor la purcei, ralotajul? dentar, neregularitati de tocire si alte afectiuni dentare; - actiunea unor s chimice: caustice si/sau iritante, dar si de compusi chimici iritanti eliminati din organism pe la acest nivel (NH3, hidrargirism-Hg, Saturnism-Pb); - reactii de ordin alergic (anazarca, fotodermatoza)

3) Cauze determinante:- virusuri ai febrei aftoase; - febra catarala maligna; - pesta bovina; - diareea viroticaboala mucoaselor; - virusul exantemului veziculos si a bolii veziculare a porcului; - virusul ectimei contagioase; - virusul stomatitei veziculoase contagioase a bovinelor, a suinelor, a cabalinelor; - virusul difterovariolei aviare; - virusul variolei;

- streptococi, stafilococi, bacilul TBC, actino-bacili, miceti (Candida, Fusarium, Strachybothrys); - paraziti (Trichomonas).Simptomalologie.Difera in functie de intinderea inflamatiei, in suprafata si in profunzime. Simptomatologia generala se individualizeaza doar in stomatitele secundare urmatoarelor boli: hepatice, renale, endocrine, de origine hematopoetice.

Dpdv functional stomatitele se caracterizeasa clinic prin disfagie bucala evidentiata prin pseudotrismus, prehensiune cu dinti lungi, miscari superficiale ale mandibulei, jena in masticatie, salivatie, facies ingrijorat, scaparea alimentelor din gura in timpul masticatiei/deglutitiei.

Local se observa mai multe tipuri de stomatite:STOMATITA CATARALA. Mucoasele de pe zona inflamata (mai ales gingii/marginea limbii) sunt inrosite, calde si uscate. Intre molar si bucce se formeaza magazii de alimente; salivatie cu saliva spumoasa. La cal, tumefactia mucoasei palatine(palatinita) care ajunge pana la nivelul tablei dentare(polurar "zambre"); se considera normal la tineret in timpul schimbarii dintilor si la animalele batrane la care se produce tocirea.

STOMATITELE VEZICULOASE.(aftoase). De regula simptomatologia bucala este dublata de maniestari generale la nivelul pielii/altor organe pt ca eruptiile bucale sunt de ordin simptomatic (febra aftoasa, stomatita veziculoasa). Mai exista somatite veziculoase simple/sporadice, cu incidenta mare la purceii carentati si la iepurii din rasele specializate.

Veziculele au diferite dimensiuni de la bob de mazare, contin un exudat clar, incolor sau usor galbui si apar grupate in anumite zone ale mucoasei (la bovine->burelet incisiv si mucoasa labiala; purcei-> marginea limbii, mucoasa de pe bucce; iepuri-> buze si limba), sialoree prelungita si "zgomot de sarut". La purceii sugari veziculele se danteleaza, vf limbii apare ca o potcoava si acest aspect este normal.

STOMATITELE PSEUDOAFTOASe(papulo-ulceroase,ulcero-erozive).Apar datorita consumului de radacinoase alterate, nutreturi mucegaite/iritante (trifoiul este iritant inainte de inflorire). Apare disfagia bucala si eroziuni papuloase, foarte rar veziuculoase, urmate de ulcere. Evolueaza benign cu epitelizarea suprafetelor ulceroase. la cateva zile.

STOMATITELE PSEUDOMEMBRANOASE. Mai frecvent la sugari si la tineretul cu hipovitaminoza A si B, la cei cu carente proteice, anemie si hipotripsie. Incidenta maxima se inregistreaza la purcei, tineret mai ales primavare cand are caracter enzootic si apoi purcei sugari, miei, vitei, manji, iepurasi. In cazul acestor stomatite exista 3 entitati morbide definitorii:

Stomatita crupala a sugarilor. Debuteaza cu sialoree, congesti si tumefactia mucoasei bucale, dupa 1-2 zile apar false membrane cenusii-galbui/alburii, consistenta redusa cazeoase, localizate indeosebi pe mucoasa gingivala, linguala si la comisuri. Sub pseudomembrane se descopera mucoasa denudata, intesns congestionat, sangeranda. Sialoreea se agraveaza in zilele urmatoare, pseudotrismus, miros fetid al gurii, agravarea starii generale.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.