Strainul

Trimis la data: 2006-03-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.66 / 10
Downloads: 2311
Autor: Corina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 94
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Strainul:Personalitate complexă a culturii franceze, Albert Camus se afirmă ca scriitor paralel şi tangenţial cu formarea unui nou curent ideologic, existenţialismul, al cărui fundament teoretic îl oferă prin două eseuri filosofice (Mitul lui Sifis-1942 şi Omul revoltat-1951), deşi toată viaţa neagă această contribuţie.Strainul
Opera literară a scriitorului francez Albert Camus (1913-1960) este şi ea organizată în acelaşi fel. Dar spre deosebire de alţi scriitori, în centrul ei există un puternic nucleu teoretic, format din Mitul lui Sifis (1943) şi Omul revoltat (1951).

Cele mai reprezentative romane camusiene (Străinul 1942, Ciuma 1947) ca şi unele drame ale sale (Neînţelegerea 1944, Caligula 1944), au un caracter exponenţial, fiind saturate ideile din eseurile sale, care au o rezonanţă europeană. Dar, Albert Camus nu era un filosof şi nici nu-i făcea placere să fie denumit în acest fel.

El avea mai degrabă structura unui moralist, aşa cum fusese, de pildă Pascal în secolul al XVII-lea. Jean Grenier, profesorul său de la Universitatea din Alger, a avut un rol imens în formarea sa intelectuală, fapt pe care Albert Camus l-a remarcat întotdeauna cu recunoştinţă.

Dar, dincolo de toate acestea, punerea temeliilor conceptelor de om absurd şi literatură absurdă, ca şi formularea ipostazelor de revoltă şi literatură a revoltei presupune o largă arie de informare, susţinută de un spirit speculativ extrem de subtil.

Nascut la Moldovi (Algeria), Albert Casmus este fiul unei servitoare de origine spaniolă. După numai un an de la naştere , tatăl său (francez-alsacian) moare în luptele de la Marna (1914), mama scriitorului fiind nevoită să se mute cu cei doi copii la Alger, unde va lucra cu ziua în casele bogaţilor.

Vorbind despre cultul eului şi despre personalitate, scriitorul rememorează acel început greu, din perspectiva celui ce devenise ”Cand privesc viaţa mea şi culoarea ei secretă, parcă simt în mine un tremur de lacrimi. Eu sunt deopotrivă aceste buze pe care le-am sărutat şi nopţile în , sunt copilul sarac şi aceasta dezlanţuire de viaţă şi ambiţie ce mă cuprinde în anumite clipe. Mulţi dintre cei care mă cunosc nu ma recunosc în anumite ceasuri. Si eu mă simt pretutindeni asemenea acelei imagini inumane a lumii care-i propria mea viaţă”.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.