Strategia si managementul strategic al firmei

Trimis la data: 2013-07-29
Materia: Management
Nivel: Liceu
Pagini: 10
Nota: 7.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Strategia reprezinta "ansamblul obiectivelor majore ale organizatiei pe termen lung, principalele modalitati de realizare, impreuna cu resursele alocate, in vederea obtinerii avantajului competitiv potrivit misiunii organizatiei" . Din aceasta definitie se pot deduce si desprinde spre analiza componentele strategiei: Misiunea - reprezinta "conceptia managementului de varf al firmei cu privire la profilul, identitatea si directia majora in care firma urmeaza sa evolueze pe termen lung" , raspunsul individualizat al firmei la intrebarea "ce este si ce va fi firma". Declararea misiunii trebuie sa ia in considerare trei factori: nevoile clientilor - ce se satisface; grupurile de clienti - cine sunt satisfacuti; tehnologiile utilizate si functiile implicate - cum sunt satisfacute nevoile clientilor.
Obiectivele fundamentale - desemneaza acea categorie de obiective care vizeaza orizonturi indelungate de timp si care fac referire la ansamblul activitatilor desfasurate de firma sau la componente majore ale acesteia; ele sunt necesare pentru fiecare rezultat cheie pe care managerii il considera important pentru succes. Optiunile strategice - se refera la o paleta larga de modalitati de realizare a obiectivelor strategice care afecteaza o parte considerabila a activitatilor firmei si din cadrul carora va fi selectionata acea abordare care este in masura sa conduca la cea mai rationala cale de realizare a obiectivelor strategice (restructurarea organizarii, retehnologizarea, reproiectarea sistemului de management, informatizarea activitatilor, asimilarea de noi produse, specializarea, reprofilarea firmei, etc.).

Resursele - de regula, la stabilirea strategiilor preocuparea esentiala vizeaza fondurile de investitii prin care se asigura suportul financiar necesar materializarii optiunilor strategice, iar aspectul principal consta in stabilirea marimii acestora, in functie de necesitatile impuse de fiecare optiune strategica si de posibilitatile de alocare din surse proprii.Termenele strategice - delimiteaza perioada de operationalizare tegiei, prin ele precizandu-se de regula momentul declansarii, termenele intermediare care marcheaza momente semnificative in infaptuirea obiectivelor strategice si momentul finalizarii implementarii strategiei.

Avantajul competitiv - practica a demonstrat ca strategiile de succes se fundamenteaza pe un avantaj competitiv sustinut, iar "provocarea strategiei competitive este de a crea avantaj competitiv" , adica de a realiza "produse sau servicii superioare dintr-un punct de vedere semnificativ pentru consumatori, comparativ cu ofertele de articole similare ale majoritatii concurentilor" . Sinergia - defineste efectele care se asteapta sa fie obtinute ca urmare a implementarii rationale a strategiei, efecte ce trebuie sa se ridice la un nivel superior sumei aritmetice simple a deciziilor si actiunilor strategice.

Strategiile servesc drept fundament pentru realizarea politicilor sau tacticilor de catre firma. In esenta, politica firmei cuprinde un set de obiective pe termen mediu, ce se refera fie la ansamblul activitatilor, fie la componentele majore ale acesteia, impreuna cu volumul si structura resurselor disponibile, actiunile majore de intreprins, principalii responsabili si executanti, sursele de finantare, termenele finale si intermediare, indicatorii de eficienta globali si partiali.

Determinantii strategiei Michael Porter considera ca determinanti majori ai strategiilor generice (vezi fig.): furnizorii si cumparatorii - ambele categorii prin puterea lor de negociere; potentialii nou veniti pe piata, concurentii din cadrul industriei si producatorii de produse substituibile - toate aceste 3 categorii prin amenintarea pe care o reprezinta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.