Strategia si politica regionala in Romania

Trimis la data: 2014-04-25
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Oreste_A
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1995: elaborarea Strategiei de dezvoltare a judetelor si a municipiului Bucuresti in perspectiva anilor 1999 si 2004 si a Strategiei de pregatire a aderarii Romaniei la UE in domeniul amenajarii teritorilui, urbanismului si lucrarilor publice, ca parti componente ale Strategiei de pregatire a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. 1996 - 1998: derularea unui program pentru politica de dezvoltare regionala initiat de UE si Guvernul Romaniei in cadrul PHARE. Scop esential: pregatirea unui set de principii fundamentale pentru elaborarea politicii regionale in Romania, prezentat in documentul "Carta Verde. Politica de dezvoltare regionala in Romania" in anul 1997.
Obiectivele propuse: "1. pregatirea Romaniei pentru integrarea in UE si pentru a deveni eligibila in vederea acordarii unor ajutoare din fondurile structurale ale acesteia; 2. reducerea disparitatilor intre diferitele regiuni ale Romaniei; 3. integrarea activitatilor din sectorul public, pentru a realiza un nivel superior de dezvoltare a regiunilor" (cf. Carta Verde).

1998: elaborarea si adoptarea Legii 151/1998 privind dezvoltarea regionala in Romania, prin care s-a conturat continutul dezvoltarii regionale, s-a creat suportul legal pentru constituirea regiunilor de dezvoltare si s-au stabilit structurile teritoriale si nationale pentru dezvoltarea regionala. Dezvoltarea regionala = "ansamblul politicilor autoritatilor administratiei publice centrale si locale, elaborate in scopul imbunatatirii performantelor economice ale unor arii geografice constituite in 'regiuni de dezvoltare' si care beneficiaza de sprijinul Guvernului, al Uniunii Europene si al altor institutii si autoritati nationale si internationale interesate" (Normele metodologice de aplicare a Legii 151/1998).

Initial, structura pentru dezvoltarea regionala cuprindea, la nivel national, Consiliul National pentru Dezvoltare Regionala, ca organ deliberativ, de coordonare si promovare a politicii nationale de dezvoltare regionala si Agentia Nationala pentru Dezvoltare Regionala, ca organ executiv al consiliului national, iar la nivelul fiecarei regiuni, consiliul regional si agentia regionala.
Numeroase modoficari ulterioare (Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, Ministerul Integrarii Europene).n prezent : o noua Lege a dezvoltarii regionale, nr. 315/2004.Strategia nationala cat si strategiile regiunilor au la baza obiectivele promovate prin conceptul dezvoltarii regionale, adoptat de CNDR in martie 1999:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.