Strategiei de dezvoltare a sistemului de executare pentru anii 2007 2011

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In perioada anilor 2004-2006, pentru racordarea sistemului de executare la cerintele Uniunii Europene au fost elaborate o serie de acte importante cum ar fi: Codul de executare al Republicii Moldova si Legea cu privire la sistemul de executare silita. Aceste acte legislative creeaza conditii favorabile pentru dezvoltarea continua a sistemului de executare al Republicii Moldova .

Cu toate acestea, analiza rezultatelor activitatii sistemului de executare la ora actuala, denota existenta unor oportunitati de ameliorare continua a situatiei din domeniu, intru realizarea maxima a sarcinilor puse in fata sistemului de executare.

In acest context a fost consultata legislatia unor state membre ale Uniunii Europene, atit cu sisteme de executare liberale, cit si publice, cum ar fi: Franta, Germania, Estonia. Problemele cu care se confrunta actualul sistem de executare din Republica Moldova au fost discutate in cadrul unor conferinte internationale cu experti in materie din Franta, Olanda, Austria si Germania. In urma acestor deliberari, cit si intru asigurarea executarii sinergice a aspiratiilor europene ale Republicii Moldova, s-a impus necesitatea elaborarii unui document conceptual care ar aborda sistemic dezvoltarea activitatii de executare din tara.

Prezenta Strategie a fost elaborata intru executarea obiectivului 1.3.4 al Programului National de implementare a Planului individual de actiuni al parteneriatului Republica Moldova-NATO aprobat prin Hotarirea Guvernului nr.1506 din 29.12.06, prevederilor procesului-verbal nr. 1515-1036 al sedintei de lucru la Primul-ministru din 13.10.06, a ordinelor ministrului justitiei nr. 480 din 18.12.06 si nr. 50 din 07.02.07 si are drept scop stabilirea unui complex de masuri menite sa consolideze si modernizeze sistemul de executare, sa sporeasca eficienta activitatii de executare si probatiune, sa asigure continuitatea si coerenta dezvoltarii sistemului pe termen mediu.

Realizarea acestor obiective presupune perfectionarea tuturor componentelor sistemului de executare: cadru legislativ, resurse umane, utilizarea proceselor tehnologice, asigurarea tehnico-materiala. Toate aceste componente sint interdependente, or, modificarea unora dintre ele fara perfectionarea respectiva a celorlalte, va fi ineficienta.

Acestei directii strategice de activitate i se subsumeaza urmatoarele activitati concrete:
- se va examina necesitatea introducerii in legislatia nationala a institutiei "insolvabilitatii persoanei fizice", care ar avea ca efect reducerea substantiala a restantei documentelor executorii (conform datelor statistice 28,2% din numarul total de documente executori restante revin documentelor, executarea carora nu a fost posibila din motiv ca debitorii-persoane fizice nu dispun de patrimoniu pentru acoperirea creantelor), cit si a cauzelor pentru care creditorii se adreseaza la diverse instante nationale si internationale (inclusiv CEDO), invocind tergiversarea executarii. Concomitent prin recunoasterea persoanei fizice insolvabile in modul legal stabilit se va asigura obiectivitatea procedurii de executare si se vor inlatura eventualele suspiciuni si nemultumiri ale creditorilor;

- in scopul optimizarii cheltuielilor bugetare necesare pentru intentarea procedurii de executare si verificarea patrimoniului debitorului, cit si pentru responsabilizarea ultimului, consideram oportuna instituirea in legislatia nationala a obligatiei debitorului de a-si declara patrimoniul sub propria raspundere. Noul institut de drept urmeaza sa includa neaparat si masuri, care ar stabili cadrul coercitiv, pentru a nu admite ca normele de drept respective sa poarte un caracter declarativ.

Astfel, urmeaza sa fie prevazute, in cazul eschivarii sau declararii false, aplicarea unor masuri de pedeapsa fata de debitor. Drept exemplu poate servi Capitolul IV Cod de procedura Civila German, care stabileste prin art.901, ca, in cazul cind debitorul nu se prezinta pentru a da declaratie, sau daca se eschiveaza de a da astfel de declaratie, instanta de judecata, la cererea creditorului, dispune aplicarea arestului fortat pe un termen de pina la 6 luni. Aceleasi masuri sint prevazute in legislatia franceza si a Tarilor Baltice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.