Strategii de dezvoltare a sectorului tertiar

Trimis la data: 2011-01-27
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 8.80 / 10
Downloads: 5
Autor: Taran laura irina
Dimensiune: 221kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Industria turismului si calatoriilor acopera o gama larga de tipuri de servicii si produse oferite unor turisti. Prin turisti vom defini toate persoanele care calatoresc in afara localitatilor in care isi au domiciliul stabil, pentru o perioada mai mica de 12 luni si stau cel putin o noapte intr-o structura de primire turistica in zonele vizitate din tara; motivul principal al calatoriei este altul decat acela de a desfasura o activitate remunerata in locurile vizitate. Prezenta lor intr-un loc departe de casa, declanseaza o serie de nevoi, la care se raspunde cu oferte.
Sectorul turistic poate reprezenta o sursa importanta de redresare si dezvoltare economica pentru toate tarile ramase in urma, datorita unor cauze politice, geografice, economice, sociale, care vor sti sa-si exploateze potentialul de care dispun.

Un studiu realizat de fundatia americana CHF arata ca turismul romanesc are un potential insemnat, insa piedicile care stau in calea dezvoltarii acestui sector sunt destul de greu de depasit. Conform studiului CHF, realizat in vara anului 2004, produsele turistice actuale care pot fi exploatate pentru a atrage turisti straini sunt: turismul cultural, turismul ecologic si rural, turismul urban, turismul balneo-climateric si de tratament.

Printre produsele care pot fi dezvoltate in viitor, se numara: parcurile tematice, turismul de aventura, si calatoriile de afaceri. Pentru a exemplifica si intari aceste afirmatii, vom lua cazul anului 2004, cand industria ospitalitatii, prin turismul de afaceri, si-a adus o contributie de 30 milioane de euro la PIB-ul total. Mai mult de jumatate din acesti bani au venit in toamna, dintr-un singur eveniment: Congresul Uniunii Postale Universale, la care au participat 2500 de persoane din 204 tari.

Pe langa cei 20 de milioane de euro, Romania a avut un castig enorm de imagine, dovedind ca poate gazdui fara probleme, evenimente de amploare pe o perioada indelungata. Daca ne referim la hotelurile urbane, aproximativ 84% din veniturile acestora sunt determinate de evenimente de mare amploare privind afaceri si reuniuni internationale: campanii internationale, evenimente stiintifice, etc.

O viziune de ansamblu la nivel mondial, conform studiilor intreprinse de Consiliul Mondial al Turismului si Calatorilor (World Travel and Tourism Council- WTTC) arata ca in anul 1999, acest domeniu a generat in mod direct si indirect aproximativ 11.7% din PIB si aproape 192 de milioane de locuri de munca in economia mondiala. Dupa 4 ani de relativa stagnare, turismul international a cunoscut un salt spectaculos in 2004 si 2005 cand majoritatea tarilor au raportat rezultate record.

La nivel mondial, cresterea cea mai semnificativa a fost inregistrata de Asia si zona Pacificului, dupa acel nefast an 2003, cand epidemia de SARS a facut ravagii si a descurajat turistii straini. Un impact negativ asupra dorintei de a calatori, a avut si atentatul terorist din 2001 asupra Turnurilor Gemene, razboiul din Afganistan, cel din Irak, care au dus la sporirea nesigurantei si insecuritatii turistilor.

Insa, revigorarea economiei mondiale, in special a economiilor statelor americane si europene, principale furnizoare de turisti, precum si intarirea economiilor tarilor asiatice din zona, a dus la obtinerea unor rezultate extraordinare in 2004.

Cresterea a fost comuna tuturor regiunilor, in proportii diferite: Asia si Pacific +28%; Orientul Mijlociu +18%; America +11%; Africa +8% si Europa +5%. Se poate observa ca Europa a raportat cele mai scazute rezultate din toate regiunile, dar nu trebuie uitat ca ea a dat rezultate pozitive si in anii 2002 si 2003. Cresterea de 5% se datoreaza performantelor remarcabile inregistrate de tarile central, est-europene (+15%) si nord-europene (+9%).

Referitor la piata central si est-europeana, aderarea celor 10 tari la Uniune, caderea barierelor vamale, armonizarea legislatiei nationale, in special de mediu sau standarde si norme tehnice, cu cea comunitara, uniunea monetara, politicile de dezvoltare regionala, asistenta financiara acordata pentru imbunatatirea si extinderea infrastructurii de drumuri, au dus la o crestere a interesului europenilor pentru aceste noi destinatii.

Astfel, atractia exercitata de zone non-euro in Europa, de nordul Africii (Maroc si Tunisia) si de Orientul Mijlociu (Egipt) sau de zone mai indepartate precum America de Nord, Caraibe, Asia si Pacific, a dus la o scadere a interesului pentru pietele mature, chiar daca apropiate, din vestul Europei.

O exceptie este Spania, care in ciuda atentatului de la 11 Martie 2004 si a unei monede euro puternice, a inregistrat cresteri, datorita pretului relativ scazut, comparativ cu al celorlalte tari dezvoltate, a serviciilor de buna calitate si a conditiilor de clima favorabile.

Pentru a ilustra aceste modificari pozitive, vom lua cazul principalelor tari europene care primesc turisti straini si a Romaniei, in perspectiva viitoarei aderari a tarii noastre la Uniunea Europeana.
Se poate remarca din acest tabel, ca Romania beneficiaza de venituri reduse din exploatarea turismului international in comparatie cu celelalte tari vecine, desi potential exista.

De asemenea, este obligatorie raportarea statistica la nivel european catre Biroul de Statistica al Uniunii Europene (EUROSTAT), pentru a se imbunatati imaginea tarii si a ridica gradul de cunoastere si de informare a potentialilor turisti veniti de pe piata Europei, de existenta pietei romanesti care doreste sa se afirme.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.